Тя трябва да знае, че ще прави грешки и че всичко е наред, защото ти ще си там! 

Напоследък носиш обувките ми и крадеш спиралата ми. Струва ми, че сякаш беше вчера, когато търсех любимата ти зебра, за да заспиш. Днес тя е в кутията, поместена в гардероба ти, а следващия месец ще навършиш 13... Разбира се, знам че тези тийнейджърски години идват. Може би съм изгубила следите на моите, но не съм забравила за твоите. Наистина се вълнувам за теб. Това е времето, когато ще започнеш да откриваш себе си и ще решиш коя искаш да бъдеш. Но, мила, това пътуване няма да е много гладко, затова се дръж, направлявай курса му и използвай спирачките! Знай, че ще има и сълзи, и разочарования, които макар и болезнени, ще те направят по-силна и мъдра. Ще има и приятелства, и загуби, които ще си спомняш цял живот. Ще има смях и постижения, с които ще се гордееш. О да, ще има и хора, в които ще се влюбиш! И то повече от веднъж. Така че, преди това да се случи, ще ти дам няколко съвета. Когато става дума за взаимоотношения и любов, винаги помни:


Никога не се отчайвай

Когато си в нова връзка или в присъствието на някого, с когото искаш да имаш връзка, не изтъквай нещата, за които се притесняваш или недостатъците си. Не казвай, че мразиш нещо в себе си пред него! Дръж главата си изправена и осъществявай контакт с очите си (не гледай в земята). Каква е причината? Ако искаш да привлечеш някого, на когото можеш да разчиташ, трябва да моделираш това, което очакваш от него. Не очакваш да ти говорят снизходително, да ти казват отрицателни неща или да говорят такива за теб, нали? Така че не говори негативно за себе си. Разбира се, с течение на времето можеш да споделяш някои по-лични неща за себе си, но не и в началото.

Когато се чувстваш несигурна (а това се случва на всеки), поговори с приятелите или със семейството си.

Излез с някого, с когото никога не си си представяла

Давай, направи го! Дори да се окаже, че не си била права и той не е за теб. Прекарай време с някой, който има различна гледна точка за живота от твоята и го погледни от нова перспектива. Излизането от обичайния път ще ти помогне да опознаеш себе си, а тези години са именно за това! Наистина може да откриеш коя си и от какво имаш нужда, като прекараш време с различни видове личности и разбереш как ти влияят.

Всеки човек може да те научи на нещо. Дръж очите си отворени за това, което можеш да извлечеш от човека срещу теб.

Не губи себе си

Това се случва, когато станеш отражение на партньора си и спреш да бъдеш момичето, което си била, когато сте се срещнали (започнете да харесвате едни и същи филми, музика и спорт, изразявате се по един и същи начин). Това е напълно естествено, но не забравяй да останеш в хармония със собствените си интереси! Ако не си сигурна какви са те, дай си време да ги разбереш. Открий това, което те прави такава, каквато си! Всеки, с когото си струва да прекарваш време, трябва да бъде отворен към това, което харесваш и би желал да се включи в тези неща. Гради взаимоотношенията си на този принцип и не се примирявай с нещо по-различно.

Ако чувстваш, че започваш да губиш себе си, не се притеснявай, винаги може да намериш пътя отново.

Не изоставяй приятелите си

Дори да си във връзка, в която се чувстваш много обичана и искаш да прекарвате всеки час заедно, не забравяй да поставиш като приоритетни собствените си приятелства. Защото животът е по-хубав, когато си заобиколена от добри приятели. Затова се отнасяй добре с тях и им бъди подкрепа. Това означава да намираш време за тях. Добрите приятели си помагат и уважават целите и интересите си.

Увери се, че приятелите, които имаш са такива. В противен случай, продължи и намери нови.

Излез със сърцеразбивач

Не искам да кажа, че трябва да го търсиш умишлено, но ако той се появи в живота ти, знай, че не е краят на света. Остани уверена. Бъди силна. И си направи услуга - не оставай дълго в такава връзка! Това всъщност може да се окаже чудесен подарък. Защото когато става въпрос за дългосрочни взаимоотношения, трябва да намериш човек, който ще се отнася с теб добре! Нездравословните връзки ще те разкъсат на слоеве и никога не трябва да забравяш колко невероятна, забавна, умна и прекрасна си, малка моя!

Всеки, който е ценен за теб трябва да знае това и да бъде достатъчно уверен, за да те накара да се чувстваш още по-прекрасна, умна и забавна. Всеки, който се опитва да те накара да се чувстваш нещо по-малко от това, не е достоен за твоето време.

Времето ще излекува раните, нанесени от неподходящия човек. Обещавам! Това е още една причина да потърсиш подкрепа в приятелите си.

Решението дали да правиш секс или не... е само твое!

Дали да правиш секс, или не, винаги ще бъде само и единствено твой избор. Кога се случва, как се случва – избираш ти и само ти. Ако промениш решението си преди да започнеш или искаш да се случи нещо различно, отново решаваш ти. Ти си отговорна за тялото си, без значение каква е ситуацията. Избери да бъдеш интимна с хора, които те уважават и с които се чувстваш добре. Сексът с правилния човек е приятен. Сексът с някой, който няма отношение към теб, е точно обратното.

Пази се всеки път!

Твоите грешки не те определят

Помни, че ще правиш грешки, когато става въпрос за любов, секс и взаимоотношения. Но знай, че те не определят коя си всъщност. Въпроси от типа на "какво, по дяволите, съм си мислела" могат да ти помогнат да пораснеш. Понякога животът може да ти се струва много труден и плашещ и да се чувстваш изгубена. Но знай, че никога не си сама.

Грешките не те определят, но ти помагат да определиш по-добре какво искаш и от какво имаш нужда в бъдеще.

А аз? Аз винаги ще съм до теб! Винаги!