Фъншуй е китайско изкуство за създаване на положителен поток от енергия чи в едно пространство. Много хора вярват, че фъншуй може да допринесе за постигане на здраве, щастие и късмет. Ето някои от неговите принципи за различните части от жилището:

Холът

Това е сърцето на дома, мястото, където се извършват повечето семейни занимания. Препоръчва се помещението да се поддържа подредено. В него трябва да има много естествена светлина и растения. Избягвайте тежките завеси и изберете диван, който е повдигнат на крака, а не ляга директно на пода – по този начин се създава положителен поток от енергия в стаята. Добре би било диванът да се сложи с гръб към стената, за да не разделя пространството в помещението.

Спалнята

Леглото трябва да е на крачета – това спомага за енергийния поток. Не дръжте неща под него, защото може да имате неспокоен сън. При декориране на помещението се опитайте да използвате двойки предмети, за да създадете усещане за симетрия и баланс. Над леглото не поставяйте голяма картина или голям полилей.

Трапезарията

Ще постигнете задушевна атмосфера, като изберете меки топли цветове за интериора. Що се отнася до трапезната маса, препоръчва се такава в кръгла форма, защото тя помага за създаване на равенство и баланс. Избягвайте маси с остри ръбове – те допринасят за пораждането на негативна енергия. Използвайте четен брой столове и ги подредете така, че никой да не седи с гръб към врата или прозорец.

Кухнята

Във фъншуй кухнята символизира изобилие. Ако искате да го привлечете в живота си заедно с късмета, поддържайте това помещение чисто и не трупайте неща по плотовете. Не оставяйте мръсни чинии в мивката – смята се, че по този начин положителната енергия изтича. Стайно растение или градинка с подправки в кухнята допринасят за жизнената енергия.

Пространството над кухненските шкафове

Във фъншуй е добре горните кухненски шкафове да са до тавана, за да не остава празно място над тях, тъй като то събира прах и застояла енергия. Ако над вашите кухненски шкафове има празно пространство, не се тревожете – решение все пак има. Сложете осветление, зелени цветя (живи или такива, които изглеждат като истински), а може би красиви или любими предмети. Те вдъхват живот на това пространство и трансформират енергията.

Банята

Тя е едно от най-важните помещения в жилището според фъншуй. Причината е, че там има много водна енергия, която може да „отмие“ чи от дома. За да се създаде хармоничен поток от енергия, дръжте капака на тоалетната чиния и вратата на банята затворени. За интериора е добре да се изберат земни цветове, които помагат да се неутрализира водната енергия.

Домашният офис

Поставете бюрото така, че да виждате вратата. Избягвайте да го слагате с лице към стената, защото това благоприятства застоялата енергия. Ако искате да привлечете повече клиенти, можете да сложите два стола от другата му страна.

Входната врата

Входната врата е първото нещо, което виждаме, когато се прибираме, и последното, когато излизаме от дома си. За да създадем по-позитивна енергия, непременно трябва да смажем пантите, ако вратата скърца. Същото се отнася и за другите врати в жилището ни, но външната е най-важна.

Прозорците

Те символизират нашите очи, обърнати към света. Трябва да сме в състояние да видим и изживеем всичко, което вселената може да ни предложи, ето защо е много важно прозорците в нашето жилище да са чисти. Така че, ако не сте ги мили скоро, може би сега е моментът да го направите.

Къде да сложим фъншуй фонтан

Във фъншуй водата символизира благосъстояние. Добре е човек да сложи воден елемент, например фонтан, в близост до входа на жилището, отвън или отвътре. Най-важно обаче е водата да тече към центъра на дома. По този начин позволяваме благосъстоянието да „се излее“ в дома ни.