Първият епизод от осми сезон е вече онлайн, но ако вие сте от по-търпеливите и ще го гледате чак довечера, трябва да си припомните някои от ключовите моменти през последните сезони.

Ако не сте имали време да изгледате предишните седем сезона, ние идваме на помощ!

Ето какво трябва да знаете:

1. Джайм Ланистър остави Церсей и препусна на север

Джайм направи какво ли не за Церсей – хвърли невинно дете от една кула, за да прикрие връзката им, прие взривяването на Септата на Белор, уби куп хора заради нея. Но откакто се раздели с ръката си, Джайм се опитва да бъде малко по-добър човек. Затова не беше особено доволен, че трябва да наруши обещанието си да се бие с белите бродници. Вместо да застане до Церсей, която възнамеряваше да предаде останалата част от Вестерос, той напусна Кралски чертог в края на седми сезон и се отправи на север, за да се бие в предстоящата велика война. Церсей едва ли е много щастлива от този факт особено след като веднъж го заплаши, че ще го убие, ако я предаде.

2. Желязната банка и Златната дружина са на страната на Церсей

След като Церсей завладя земите на семейство Тирел, тя успя да изплати дълга на короната към Желязната банка, която пък ѝ отпусна нови заеми. С придобитите пари Церсей нае „Златната дружина“ – страховити наемници от Есос. В края на седми сезон Церсей изпрати Юрон Грейджой да ги доведе, за да се бият за нея срещу Денерис и нейната армия.

3. Пророчеството за Церсей е на път да се сбъдне изцяло

Когато Церсей е малко момиче, една гадателка ѝ предрича, че ще се омъжи за краля, че той ще има 20 деца, а тя ще има само 3 и златни ще са техните погребални покрови. До този момент тази част от пророчеството се сбъдна, но в книгата вещицата ѝ предсказва, че един ден ще бъде убита от „малкия си брат“. Затова Церсей е винаги толкова враждебна към Тирион. Но Джайм също е по-малък от нея, затова феновете от години спекулират, че накрая Джайм може би ще убие Церсей. Но тази част от пророчеството не беше спомената в сериала, освен това...

4. Церсей твърди, че е бременна

В сезон седем Церсей отново е бременна, което не се връзва с пророчеството. Освен ако Церсей не лъже или бебето не се роди мъртвородено.

5. Джон е Таргериен и Бран и Сам знаят за това

Както сигурно пределно добре си спомняте, Джон спа с леля си Денерис, без да подозира, че е син на големия ѝ брат Регар.

Освен това разбрахме, че Регар Таргериен не е отвлякъл и изнасилил сестрата на Нед – Лиана Старк. Двамата са били лудо влюбени, оженили са се тайно и им се е родило дете. След като Лиана и Регар умират, Нед поема грижите за техния син – Джон Сняг, представяйки го за свой син. Истинското му име всъщност е Егон Таргериен, което означава, че той е истинският наследник на трона, а не Денерис.

Бран споделя това откритие със Сам Тарли, който също е научил за брака между Лиана и Регар. Двамата обаче още не са казали на Джон. А как ли ще реагират Денерис и Джон, когато разберат, че са роднини?

6. Още един човек знае за самоличността на Джон

Когато Нед отива при Кулата на радостта, където се намира бременната му сестра, той е придружаван от шепа верни войни. Почти всички те умират, само един оцелява – Хоуланд Рийд. Той е баща на Джойен и Мийра Рийд – двете деца, които помагаха на Бран да открие Триоката врана. Хоуланд знае за самоличността на Джон и все е още жив, така че може и да изиграе ключова роля в последния сезон.

7. Бран е Триоката врана и все още нямаме представа какво точно означава това

След като предишната Триока врана умря, Бран зае мястото му. Знаем също така, че Бран може да вижда всичко, което някога се е случило и, явно, това, което предстои да се случи. Проблемът е, че първо трябва да знае момента, в който трябва да се озове, за да го види. Така че Бран определено не знае всичко, но успя да прозре манипулациите на Петир Бейлиш и да помогне на Санса и Аря да го победят в собствената му игра. Бейлиш беше осъден на смърт от Санса и умря от ръката на Аря.

8. На теория Денерис не може да има деца

Вещицата Мирри Маз Дур, която горе-долу върна хал Дрого от мъртвите, за което Денерис плати с живота на неродения си син, ѝ предрече, че никога повече няма да има деца, освен ако „Слънцето не изгрее от запад и залезе на изток...“ Феновете предполагат, че в пророчеството има някаква уловка или че Мелисандра може да развали черната магия на Мирри Маз Дур.

9. Берик Дондарион живее последния си живот

Лидерът на Братството е бил убиван многократно, но червеният жрец Торос от Мир всеки път успява да го съживи. В последния сезон Берик, Торос, Джон, Джора, Хрътката и Джендри отидоха да се бият отвъд Вала. Там Торос загина, така че Берик живее последния си живот. В същата битка загина и един от драконите на Денерис, която отиде да спаси Джон и останалите. В този сезон ще видим дракона като зомби.

10. Нимерия и Дух са някъде там

В седми сезон Аря почти беше нападната от глутница вълци, докато пътуваше към Зимен хребет. Оказа се, че лидерът на глутницата е нейната вълчица Нимерия. Аря прогони Нимерия в гората по време на първи сезон, защото принц Джофри беше наредил да убия вълчището. Дух – вълчището на Джон, също е жив и е някъде там, вероятно в Зимен хребет. От екипа на предаването казват, че Дух ще се появи отново в осми сезон.

11. Мелисандра ще се завърне във Вестерос, за да умре

В последния сезон Мелисандра посъветва Денерис да се срещне с Джон Сняг. След това отплава отвъд Тясното море, но преди това каза на Варис, че един ден отново ще се завърне, защото ѝ е писано да умре във Вестерос, както и на него впрочем. Което ни подсказва, че Мелисандра ще се завърне в осми сезон и ще загине. За Варис не сме сигурни, но е много вероятно да видим и неговата смърт на екрана.

12. Какво убива белите бродници

Това, което със сигурност убива белите бродници, е драконовото стъкло и драконовият огън. От предишните сезони знаем, че валирианската стомана също убива бели бродници. Вероятно ще помогне и адският огън, който Тирион използва срещу Станис при битката край Черна вода и който Церсей използва, за да взриви Септата, в която бяха Великият врабец и Марджъри и Лорас Тирел. В кралски чертог все още имат големи запаси от адски огън.

13. Юрон Грейджой плени сестрата на Теон Грейджой – Яра

Церсей нанесе сериозен удар на Денерис и нейните съюзници в началото на сезона. Тя завзе Планински рай, унищожи дома Тирел, отмъсти си на Елария Пясък, която уби дъщеря ѝ Мирцела, а когато Юрон нападна корабите на Денерис, той успя да плени и племенницата си Яра. Теон се спаси, защото се хвърли във водата. В края на седми сезон той обеща да спаси Яра.

14. Сам открадна куп свитъци от Цитаделата

По заповед на Джон Сам отиди да се учи за майстер в Цитаделата. Обучението му обаче не вървеше особено добре, защото майстерите всъщност не вярваха на приказките му за белите бродници. И все пак отиването му в Цитаделата не беше напразно, защото излекува Джора от „сивата люспа“, а преди да си тръгне, открадна куп свитъци, които могат да му са полезни в последния сезон.

15. Хрътката все още чака своето отмъщение срещу Грегор Клегейн – Планината

Планината може и да е нещо като зомби, но го приемаме за жив. Неговият по-малък брат Сандор Клегейн - Хрътката се е заклел да го убие, защото Грегор винаги се е държал ужасно с него и е изгорил половината му лице от чист детски каприз. В последния сезон определено очакваме двубоя между двамата и ако той не се състои, сме сигурни, че феновете ще се вдигнат на бунт.

16. Аря все още има останали имена в списъка си

През последните сезони Аря бавно работеше по убиването на хората от нейния списък, но има няколко, които са все още живи. В списъка ѝ бяха Берик Дондарион (защото продаде Джендри на Мелисандра), Хрътката (но след това май омекна към него) и Церсей Ланистър. Берик и Хрътката може и да се спасят, но няма съмнение, че Аря ще иска да убие Церсей.

17. Все още очакваме да се появи Азор Ахай – Обещания принц

Пророчеството за Обещания принц, за Спасителя, за Азор Ахай, е на дневен ред от втори сезон. Мелисандра премина през няколко души, които смяташе за Обещания принц – героя, който ще ги избави от белите бродници. Първо мислеше, че Азор Ахай е Станис, после реши, че е възкръсналият Джон Сняг, а в седми сезон Мисандей (преводачката на Денерис) поправи превода на пророчеството и каза, че „азор ахай“ може да не е „обещаният принц“, а „обещаната принцеса“, което означава, че Денерис може да се окаже спасителката на Вестерос. Който и да е Азор Ахай, ще разберем в осми сезон.