Има храни, които не са полезни, но няма и да ни навредят. Има обаче и такива, които могат да внесат хаос в храносмилателната система и организма като цяло.

Повечето от нас знаят, че има така наречени "лоши храни", които трябва да избягваме. Ние ще насочим вниманието ви към три от тях, които е препоръчително никога да не консумирате. Ще ви предложим и подобаващи заместители, така че да не страдате от липсата им.

Пуканки, които се приготвят в микровълновата


Тези пуканки са пълни с химикали, които са направо опасни за здравето ни. Установено е, че микровълновите пуканки съдържат перфлурооктанова киселина, която се разгражда при нагряване. Тази киселина е считана за канцерогенна, виновна за развитието на рак. 

Има и друг химикал в микровълновите пуканки, който е опасен - диацетил. Той се съдържа във фалшивото ароматизиращо масло. Димът, отделящ се от торбата с готови пуканки, съдържа този химикал и е причинител на респираторни заболявания.

Алтернатива

Направете си пуканки по старомодния начин в тенджера с малко сол и масло.

Консервирани домати


Вероятно сте чували за опасностите от бисфенол А? Повечето тенекиени кутии съдържат бисфенол А. Изключение не правят и консервираните домати. Някои производители търсят усилено алтернатива на бисфенол, но заради киселинността на доматите опаковъчните опции са ограничени.

Алтернатива

Потърсете домати, нарязани на кубчета или цели домати в стъклени съдове. Закупуването на пресен зеленчук обаче винаги е най-доброто решение.

Хот-дог


Най-трудно е да обясним на децата си защо не трябва да консумират хот-дог. За съжаление изследванията сочат, че той може да доведе до рак в детска възраст. Тази иначе вкусна храна съдържа добавки, наречени нитрити, които удължават свежестта й. Нитритите могат да предизвикат диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак на дебелото черво.

Алтернатива

Предлагаме ви да изберете пуешко месо, вегетариански бургери и такос. Има толкова много здравословни заместители, че няма смисъл да рискувате здравето си.