X

Храните, които трябва да избягваш на всяка цена

от в 09:30 на 05.11.2013 в Здраве и спорт | Полезни храни

Оцени тази статия:
Храните, които трябва да избягваш на всяка цена Полина Ангелова

Храните, които трябва да избягваш на всяка цена

Храните, които трябва да избягваш на всяка цена

Има храни, които не са полезни, но няма и да ни навредят. Има обаче и такива, които могат да внесат хаос в храносмилателната система и организма като цяло.

Повечето от нас знаят, че има така наречени "лоши храни", които трябва да избягваме. Ние ще насочим вниманието ви към три от тях, които е препоръчително никога да не консумирате. Ще ви предложим и подобаващи заместители, така че да не страдате от липсата им.

Пуканки, които се приготвят в микровълновата


Тези пуканки са пълни с химикали, които са направо опасни за здравето ни. Установено е, че микровълновите пуканки съдържат перфлурооктанова киселина, която се разгражда при нагряване. Тази киселина е считана за канцерогенна, виновна за развитието на рак. 

Има и друг химикал в микровълновите пуканки, който е опасен - диацетил. Той се съдържа във фалшивото ароматизиращо масло. Димът, отделящ се от торбата с готови пуканки, съдържа този химикал и е причинител на респираторни заболявания.

Алтернатива

Направете си пуканки по старомодния начин в тенджера с малко сол и масло.

Консервирани домати


Вероятно сте чували за опасностите от бисфенол А? Повечето тенекиени кутии съдържат бисфенол А. Изключение не правят и консервираните домати. Някои производители търсят усилено алтернатива на бисфенол, но заради киселинността на доматите опаковъчните опции са ограничени.

Алтернатива

Потърсете домати, нарязани на кубчета или цели домати в стъклени съдове. Закупуването на пресен зеленчук обаче винаги е най-доброто решение.

Хот-дог


Най-трудно е да обясним на децата си защо не трябва да консумират хот-дог. За съжаление изследванията сочат, че той може да доведе до рак в детска възраст. Тази иначе вкусна храна съдържа добавки, наречени нитрити, които удължават свежестта й. Нитритите могат да предизвикат диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак на дебелото черво.

Алтернатива

Предлагаме ви да изберете пуешко месо, вегетариански бургери и такос. Има толкова много здравословни заместители, че няма смисъл да рискувате здравето си.  


Теми   здраве | храни

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.