Всяка връзка е уникална, но при повечето от тях се забелязват сходства, които ни позволяват да ги разделим на няколко типа и днес ще ви представим най-често срещаните от тях. От кой тип е вашата връзка?

1. Връзката, която ни кара да се развиваме

Този тип връзка е от хубавите, защото в нея двамата партньори си помагат взаимно, за да израснат и да стават все по-добри личности. Те се мотивират един друг, за да сбъднат мечтите си. Любовта ги окрилява. Чувстват се сигурни и защитени. Голям късмет е да имате такава връзка.

2. Връзката, при която мълчанието е приятно

Този тип връзка също е от хубавите. При нея двамата се чувстват толкова емоционално привързани и толкова спокойно в присъствието на другия, че могат да стоят в пълна тишина и да не се притесняват от нищо. Всъщност да достигнете такъв етап изисква време и усилия, много по-често тишината ни кара да се чувстваме неудобно и се стремим да я запълним дори с излишни приказки. Ако обаче мълчанието изобщо не ви притеснява, значи сте уверени в любовта си.

3. Връзката, която ни променя

Промяната може да е продиктувана от другия, например когато някой иска да ни промени и да ни наложи своите разбирания, или пък може да е продиктувана от нас самите – например ако имаме определена цел (личностно или пък дори кариерно развитие) и искаме да я постигнем чрез връзката си. Обикновено такива връзки се базират на лична изгода и един ден се разпадат – дали защото вече сме постигнали целта си, или защото ни е писнало да се месят в живота ни, но краят е неизбежен.

4. Експерименталната връзка

Обикновено се впускаме в такава връзка, когато искаме нещо различно и вълнуващо, защото ни е налегнала скуката или отчаяно имаме нужда от промяна. В такъв момент не се влюбваме в самия човек като личност, а проявяваме интерес към него просто защото е коренно различен от това, което познаваме. В такава връзка сме водени само от любопитство и обикновено подхождаме доста егоистично към другия. Обикновено тези връзки не са дълготрайни.

5. Връзката, която отдавна трябваше да е приключила

Това е един от най-лошите типове връзка. При нея знаем, че не сме един за друг, но поради някаква причина не искаме да се разделим – от страх да не бъдем самотни, от страх да не нараним другия или защото си мислиш, че нищо по-добро няма да намерим. Тази връзка продължава много дълго и с годините все повече ни тежи, но става все по-трудно да я прекратим.

6. Връзката като състезание

Още един лош тип връзка. Обикновено хората, които се обичат, правят всичко възможно, за да зарадват другия, за да му помогнат да израсне или да му подадат ръка в тежък момент, но във връзката от този тип двамата партньори са в постоянна война, макар и понякога да не го осъзнават. Те се стремят да са по-добри от другия във всичко – в работата, в личностното развитие, във всяко дребно нещо. Много бързо закачките се превръщат в откровено заяждане, а двамата се опитват да се надцакат. Такива взаимоотношения никак не са здравословни и нямат бъдеще.