През 30-те години на миналия век д-р Джордж Крейн разработил скала, по която съпрузите могат да се оценяват един друг. На съпругата например ѝ се отнемала една точка, ако се лакира с червен лак или ако си ляга с ролки в косата. Колко безумно, нали? Почти 100 години са изминали оттогава и представата за добра съпруга определено се е променила, затова днес искаме да ви представим съвременната гледна точка на мъжете и да ви разкрием какво искат те от една връзка.

И така, време е да разбием някои митове и да затвърдим някои клишета.

1. Мъжете харесват честни жени

Повечето психолози ще ви кажат, че за мъжете е много важно да бъдат хвалени и оценявани, но реалността е, че тези хвалебствия трябва да са базирани на истината. Мъжете не обичат да им замазват очите с неискрени комплименти. Според проучванията мъжете държат на честността на своите половинки толкова, колкото държат и на верността, взаимното уважение и физическата привлекателност.

Мъжете искат да чуват истината, но не обичат да слушат критика, т.е. идеалната жена е онази, която изразява честното си мнение, но без да осъжда половинката си.

2. Мъжете обичат да говорят

Според стереотипите жените обичат да говорят през цялото време, което влудява мъжете. Оказва се обаче, че мъжете не са против дългите разговори и дори обичат празните приказки. Те не харесват мълчаливи жени и наистина се интересуват от това какво става в живота на половинката им.

Всъщност една от основните причини за развод е липсата на комуникация. Ако просто вече няма какво да си кажете, това е много притеснителен знак.

3. Мъжете често са по-романтични от жените

Американската психоложка Гуендолин Сайдман е направила интересен сравнителен анализ, показващ колко романтични са мъжете и жените. Нейното проучване показва изненадващи резултати. Оказва се, че мъжете са по-романтични от жените. За тях е много по-важно каква емоция изпитват в компанията на една жена, отколкото да действат логично. Освен това най-често те първи признават чувствата си. Жените пък се оказали много по-прагматични и придирчиви, когато избират своя партньор.

4. Мъжете харесват гримирани жени

Повечето мъже се кълнат, че предпочитат естествени жени без грим. Само че фактите говорят друго. Според един известен сайт за запознанства гримираните жени с направена прическа получават повече предложения за срещи спрямо онези без грим. Така че бихме казали, че мъжете харесват естествения грим и жени без никакъв грим, но само ако природата ги е дарила с неземна красота.

5. Пътят към сърцето на един мъж минава през стомаха

Всички сме чували това клише, но то е самата истина. Според психологът Патрик Уанис домашната храна е важна за мъжете. Самият процес на готвенето е възприеман като нещо сакрално, а апетитните миризми, носещи се от кухнята, придават уют и топлина на дома. Освен това мъжете се чувстват много щастливи, когато любимите им готвят за тях.

Ние бихме казали абсолютно същото, така че и мъжете е редно да запретнат ръкави в кухнята.

6. Мъжете не обичат вниманието и социалните мрежи

Повечето сериозни мъже не са големи почитатели на социалните мрежи и не мечтаят да станат онлайн звезди или обект на всякакви клюки. Те не възприемат жените, които са популярни онлайн, като подходящи съпруги, защото не им се вижда нормално да споделяш всякакви неща от живота си. Те всъщност предпочитат да не привличат излишно внимание върху себе си и харесват жени, които пазят личния си живот в тайна.

7. Мъжете харесват самостоятелните жени

Въпреки че някои мъже харесват сладураните без собствено мнение, които ще ги гледат прехласнато и ще стоят до тях като красив трофей, повечето мъже не могат да си представят да имат сериозна връзка с такава жена. Те търсят жена със самочувствие, която може да им бъде равна и с която да бъдат един отбор в живота. На самостоятелната жена винаги можеш да се опреш, но това не е единствената причина самостоятелните жени да са по-предпочитани – те са уверени в себе си и по-често са доволни от живота си, което ги прави по-приятна компания.

8. Мъжете имат нужда от лично пространство

Според психолога Дебора Танън жените искат да прекарват цялото си свободно време с половинката си, докато мъжете държат на това да запазят независимостта си и да имат време само за себе си. Затова всяко семейство трябва да потърси баланс, а експертите са убедени, че задушаващата любов и патологичната ревност могат да унищожат и най-силния брак.

9. Мъжете не мислят само за секс

Според модерните психолозите това не е нищо повече от стереотип, често подклаждан от самите жени, които очакват мъжете да бъдат мачовци. Всъщност за мъжете близостта, топлината и усещането, че ги разбират, са не по-малко важни от физическия контакт.

10. Мъжете не се страхуват да узаконят връзката си

Всъщност мъжете не се страхуват от брака, но подхождат внимателно към новите връзки и не искат да взимат прибързани решения.

Според скорошни проучвания на мъжете им е по-трудно да се справят с раздялата, а и жените са готови за брак на по-ранна възраст. Учените обясняват тази разлика с това, че женският мозък съзрява по-бързо от мъжкия. Така че мъжете също искат да се оженят, просто не искат да избързват и да се оженят на 20.

11. Мъжете искат да имат и синове, и дъщери

Обичайното схващане е, че всички мъже искат да имат синове, които данаследят фамилията или занаята на баща си. Синове, с които да играят футбол или да ходят за риба. Но според едно проучване, проведено през 2011 г. от „Галъп“, повечето мъже мечтаят да имат дъщеря. Психолозите обясняват тази тенденция с това, че много родители се притесняват от проблемите, свързани с отглеждането на момчета – белите, необузданото поведение, физическите разправии с други момчета и евентуалните проблеми в училище, освен това всяко бащино сърце се размеква пред вида на малката му принцеса.

А и като цяло днес в повечето развити страни все по-малко значение има пола на бебето, защото правата на жените и мъжете се изравняват.