Ако не сте близнак, вероятно имате някаква представа за това какъв е живота на близнаците.

Всички сме чували истории за „близнашка интуиция“ и вероятно някои от тях са истина – майката на близнаци Блеър Броуди Ресар споделя любопитна история за 2-годишните си хлапета.

„Близнаците ми са много сръчни. Те са само на две и половина, но са се научили да лъжат хората, че единият е другият“, разказва тя. „Наистина вярвам, че едноячните близнаци могат да направят всичко, което си наумят. Дори и толкова малки, умовете им работят заедно и им хрумват щури идеи и планове, дори и с ограничена комуникация.“

Разбира се, колкото и да са забавни тези анекдоти, ако се фокусираме твърде много върху тях, поставяме стереотипи за близнаците, което води до много недоразумения. Например много хора вярват в телепатията между близнаци, макар и проучванията да не доказват, че близнаците знаят за какво си мисли другият.

Животът като близнак е наистина специален, но и сложен – има много повече от сложни шегички с хората наоколо и носенето на еднакви дрехи.

Близнаците не са толкова малко, колкото си мислите.

Всъщност в последните години са станали доста често „явление“.

През 1975 година 9.5 от всички 1000 раждания в Америка са били близнаци, а през 2011 година тези цифри са се увеличили до 16.9. Само три години по-късно, през 2014 г., са наблюдавани 33.9 раждания на близнаци на всеки 1000.

Защо броят им расте с времето? Според експертите два основни фактора оказват влияние.

На първо място все повече раждания са резултат от медицинска намеса - като например ин витро. Това увеличава шансовете за раждане на повече от едно дете.

На второ място, повече жени чакат до по-късна възраст, за да родят, а близнаците са по-често срещани при майки на по-напреднала възраст.

Да растеш като близнак е сложно

Близнаците неизбежно имат специална връзка – все пак прекарват много време заедно. За съжаление, на много близнаци, неправилният подход в ранното образование прави детството им по-сложно, отколкото трябва да бъде.

За някои близнаци тръгването на училище може да бъде много трудно, особено ако е практика да бъдат разделяни, както се случва в някои училища, но това им вреди повече, отколкото да помага.

Според проучванията, училищната администрация има някои стереотипи към близнаците, вярвайки, че трябва да бъдат в различни класове, за да се избегне нездравословна зависимост, но това е грешно. Няма доказателства, че разделянето на близнаците носи ползи.

За някои близнаци това прави началото на училището особено трудно, защото са лишени от сигурността да бъдат близо до брат си или сестра си. Разбира се, при някои деца тази раздяла е необходима, но това решение е индивидуално и трябва да бъде взимано от тези, които познават хлапетата най-добре – техните родители.

Напрежението

Начинът, по който някои хора разсъждават за близнаците, създава известно напрежение за тях. Очакванията са, че те ще са близки и ще имат силна връзка помежду си и това често е така. Но не всички близнаци се разбират добре.

Понякога близнаците имат проблем да се радват на собствените си успехи и щастие, ако техният брат или сестра не преживява същото в този момент.

Ако не се разбират добре с близнака си, това ги кара да се чувстват зле, сякаш е неправилно да се чувстват по този начин, а родителите често обвиняват себе си за това, че децата им не са близки. Няма достатъчно разбиране към това, че децата може просто да не намират общ език, докато растат.

Макар и причините за съперничество между близнаци да бъдат много различни, една от тях е състезанието. Те постоянно са сравнявани помежду си и са подложени под постоянно напрежение да привлекат вниманието на родителите си, което може да доведе до силна конкуренция.

Индивидуалният успех идва на висока цена

Разбира се, няма гаранция, че близнаците ще имат сходство във всички аспекти от живота. Много близнаци имат различни способности, интереси и личности. За съжаление, на много близнаци, може да им бъде трудно, когато единият от тях срещне успех, докато другият се бори с трудности.

На близнаците им е трудно да се наслаждават на собствения си успех или щастие, ако брат им или сестра им не преминава през същото по същото време. Тъй като са израснали като тандем и са изживяли едни и същи неща, те очакват, че животът ще бъде еднакъв и за двама им през цялото време, а когато се сблъскат с неравенство, не са готови за това.

В блога си майката на близнаци Барбара Багливи Тинглоф разказва как разликите в ранна възраст могат да бъдат трудни за децата и родителите. Това да позволи на единия близнак да развива дарбите си, без да накара другия да се срамува, че не преживява същото, обикновено е предизвикателство.

За близнаците преминаването през големи разлики и тенденцията родители и учители да правят сравнениия помежду им, прави нещата още по-трудни.

Трудности по пътя

Докато са деца, близнаците споделят голяма част от живота си. Споделят утробата, споделят стаята си, споделят класната стая и дори някои приятели. Когато наближи завършването, понякога избират различни пътища. Това може да ги изправи пред различни трудности.

Близначката Джулиана Макдауъл разказва за своите битки. В гимназията тя и сестра ѝ решили да кандидатстват различни колежи. Макдауъл описва постоянната носталгия заради раздялата, но и уникалното чувство на свобода, на което не е успявала да се наслади досега.

„Бях принудена да бъда зависима от нея и се бях увила в пашкул за голяма част от живота си, а без нея открих, че имам ново усещане за себе си. И макар и да знаех, че тя е само на едно обаждане, съобщение или пътуване с влака, животът ми без нея беше започнал да изглежда като... мой живот“.

Истината за това да се ожениш за близнак

Новите отношения за близнаците, особено романтичните, могат да ги изложат пред различни изпитания. След като са споделяли силната връзка помежду си през целия си живот, бракът може да бъде труден за тях, ако не са успели да се сблъскват с развиването на романтични отношения на по-ранен етап.

Важното е да имат свои собствени интереси и да следват личните си цели.

В блога си доктор Барбара Клайн, която е коуч на родители и експерт по отглеждането на близнаци, обяснява кои са факторите, които правят развиването на романтични отношения толкова трудно за близнаците. Те могат да започнат търсенето на любов с нереалистични очаквания, опитвайки се да намерят човек, който ще замени връзката им с техния близнак. В същото време често им е трудно да започнат създаването на чисто нова връзка, защото допреди това винаги са разчитали на присъствието на брат си или сестра си.

Трейси Кокран е писателка и също така двуяйчна близначка, омъжена за еднояйчен близнак. Тя разказва, че със съпруга си са успели да развият силна връзка, дори и като колеги, но бракът им ги е изправил пред предизвикателства, с които само близнаците се сблъскват. Тя споделя, че с мъжа си са забелязали, че състезанието, което е толкова уникално при близнаците, се е прокраднало и в отношенията помежду им.

„Да бъдеш близначка, омъжена за близнак, е нож с две остриета. Близнаците успяват да се „сдвояват“ с останалите, да бъдат тяхно огледало и да разбират всичко, което преживяват – това съм чувала и според мен е истина“, казва тя. „Със съпруга ми работим заедно, но през годините се опитахме да работим върху това да не се съзтезаваме за едно и също пространство. С други думи, научихме, че е важно да имаме собствени интереси и цели.“

В някои случаи връзката между близнаците е толкова силна, че тяхната половинка (особено ако няма близнак) може да се почувства застрашена и да се принуди да помоли постоянната комуникация помежду им да намалее.

Близнаците в науката

Заради факта, че генетически са идентични, близнаците помагат за събирането на информация във всички аспекти на науката – от психично здраве до вечния аргумент дали за здравето ни е отговорен гена, или грижите, които полагаме.

Идентичната комбинация от гени позволява на учените да изучават разликите помежду им и да си вадят изводи за факторите на околната среда и влиянието, което оказват. Това помага на редица проучвания, като например това дали хората, които имат еднакви гени, избират да водят различни животи или защо някои хора развиват психически разстройства, докато други не.