Вярвате ли в митове? Например един много известен мит, който е развенчан. разбира се, е, че хората използват само 10% от мозъка си. Докато това може да е доста добре известно, има и други митове, в които много хора все още вярват и до днес. Друг пример-нашите майки и татковци ни казваха да изчакаме 30 минути след хранене, преди да плуваме. Но прави ли са били те? Дали това наистина е така? Прочетете по-надолу, за да разберете истината за още митове, в които до сега сме вярвали!

1. Бръсненето на краката прави косъмчетата ви по-плътни и забързва растежа им

Истината: Когато косъмчетата ви започнат да растат обратно, може да почувствате, че върховете са по-тъпи и по-тъмни от обикновено. И това е така, защото новите все още не са подложени на различно третиране като слънчева светлина и химикали, които изсветляват цвета им. Това не означава, че самобръсначките стават причина косъмчетата ви да станат по-тъмни, плътни и по-бързорастящи. Така че, не бива да с променяте рутината си за епилация, ако това ви прави щастливи и доволни.

2. Всички хора поглъщат 8 паяка насън всяка година

Истината: Сънували ли сте, че сте поглъщали паяци? Паяците не се интересуват от хората и нямат интерес да стигат до устата ни, когато спим. Ха-ха, и това е така, защото тежкото ни дишане и хъркането със сигурност ги отблъскват, и не могат да се приближат! Ние също сме твърде големи за тях - те всъщност ни възприемат като част от техния свят и нищо повече. Освен това за хората би било много трудно да не се събудят, ако паяк лази по лицето им или влезе в устата им.

3. Можете да получите артрит от "пукането" на кокалчетата на пръстите

Истината: Причината, поради която кокалчетата ни се напукват, когато ги разтегнем или огънем, е, че синовиалната течност (вътре в тях) се пръска. Това е течността, която смазва нашите стави и тя получава цялото налягане, което идва от напукването. Много проучвания показват, че този навик не причинява артрит, но може да се наложи да го избягвате по друга причина. Това, което знаем, е, че хроничното пукане на кокалчета може да доведе до по-слаб захват на ръката ви.

4. Морковите наистина могат да подобрят зрението ви

Истината: Морковите са чудесен източник на витамин А, за който е известно, че подобрява нощното зрение . Въпреки това, човек не трябва да яде огромни количества моркови, за да получи своя витамин А, тъй като може да го получи от различни други храни. Важно е обаче да комбинирате морковите с някакъв вид мазнини, за да усвоите целия витамин А, който можете. Изводът е, че морковите ще ви помогнат да поддържате зрението си в добро състояние, но не могат да го подобрят или да го върнат.

5. Езиците ни имат 6 вкусови зони

Истината: Отделните части на езика ни могат да различат всички различни вкусове и тези, които съществуват в храните. Митът за вкусовите зони датира от 1901 г., но наскоро учените го развенчаха. Езиците ни имат 5000-10 000 вкусови рецептора, разпръснати из целия език и те изпращат до мозъка ни сигнали, когато вкусят нещо. И така, става дума по-скоро за мозъчно възприятие въз основа на нашите преживявания и спомени, а не за вкусовите зони на нашите езици.

6. Белите зъби означават здрави зъби

Истината: Зъбите на всички са различни и почти белият им цвят не означава непременно, че са здрави. Това може просто да означава, че дебелината на емайла им е по-слаба, нещо, което е напълно нормално. Също така други фактори като стареене и тютюнопушене могат да намалят емайла или да го оцветят, отнемайки белотата. И не бива да забравяме за генетиката , която може да накара нечии зъби да се оформят по много специфичен начин.

7. Сърцето ви спира да бие, когато кихате

Истината: Когато вдишвате преди кихане, налягането в сърцето ви се увеличава, а след като кихате, намалява. Така че естествено, пулсът ви се променя по време на този процес, с което ви дава идеята, че сърцето ви спира за момент. Можете да бъдете сигурни, че електрическата активност в сърцето ви се възстановява нормално и не спира всеки път, когато носът ви се дразни.

8. Трябва да изчакате 30 минути, за да отидете да плувате след хранене

Истината: Изчакването от 30 минути до 1 час след ядене, за да влезете във водата, не е необходимо. Няма конкретни доказателства, че ще се удавите, ако стомахът ви е пълен. В най-лошия сценарий може да получите спазми в стомаха и затова може да искате да плувате в плитки води, за да можете веднага да излезете. Разбира се, може да не е най-приятното усещане да плувате с пълен стомах, но няма да си навредите, ако решите да го направите.

9. Кръвта ни е синя, преди да влезе в контакт с кислород

Истината: Някои хора се объркват, когато видят през кожата си, че вените им са в син цвят. Това е просто оптична илюзия, а не доказателство, че част от кръвта в телата ни не съдържа кислород. В действителност кръвта остава тъмночервена във вените ни и се превръща в черешово червена, когато срещне кислород. И това е благодарение на съединение, наречено "хем", което е отговорно за пренасянето на кръвта в телата ни.

10. Ако погълнете дъвка, тя остава в стомаха ви 7 години

Истината: Вярно е, че дъвките не се усвояват в стомаха ви, но излизат от тялото ви, както всяка друга храна. Те със сигурност не се задържат в стомаха ни в продължение на 7 години, но вместо това , остават там в рамките на 7 дни . Поглъщането на дъвка обаче не е добра идея, тъй като твърде много дъвка може да блокира червата и да причини запек. Ето защо трябва да внимавате с този навик - особено при децата.