Джон Наш е един от най-блестящите математици в света. Той става известен извън научните среди, след излизането на филма „Красив ум“, посветен именно на живота, работата и психичните му проблеми. Холивудското кино до известна степен идеализира математиката, както самият Джон спомена, след като гледа филма.

Междувременно има по-истински и почти непознат документален филм, наречен „Брилянтно лудост”, който разказва реално за живота и болестите на Наш.

За да получите една по-реална представа за живота на великия математик, ви подготвихме кратко реюме на историята този плашещ гений:

Образование

Като дете Наш мрази математиката, но всичко се променя след като прочина книгата „Създатели на математиката“. Тя била написана толкова очарователно и ясно, че след като я прочита, той успява самостоятелно да докаже една малка теорема.

След като се дипломира постъпва във Факултета по математика и учи в Принстънския университет.

Едва на на 21 години Наш пише дисертация за теорията на игрите, а 45 години по-късно тя получава Нобелова награда за икономика.

Брак и първи признаци на шизофрения

След като завършва висшето си образование, Джон остава да преподава в Принстън. На 26 години полицията го задържа за неприлично поведение и може би този инцидент е бил първият признак за психическите проблеми на Джон.

Малко по-късно Джон се жени за своята студентка Алисия Лард и горе-долу по същото време той започва да показва по-сериозни признаци на шизофрения.
Заболяването се развива бързо и става все по-трудно да се крие от обществеността. Най-сериозната проява е, когато Наш отхвърля предложението на университета да бъде декан на Математическия факултет.

Причината? Не възнамерява да губи време за такива глупости и иска да стане император на Антарктика.

Джон губи работата си и бива настанен в психиатрична клиника. Диагностициран е с параноидна шизофрения и е принуден да приема лекарства в продължение на два месеца.

Наш има визуални халюцинации и много неоснователни страхове. Например, при вида на червените връзки той неизбежно започва да мисли, че хората около него са участници в комунистически заговор.

Лечение на шизофренията и развод

С времето състоянието на Наш се влошава. Агресивното лечение в психиатричните клиники не дава никакви резултати.

Когато ситуацията е напълно извън контрол, Джон отново е настанен в психиатрия. Там преминава курс с инсулинова терапия - изкуствено въвеждане на човек в кома, използвайки инсулин. След като излиза от клиниката математикът заминава за Европа. По това време съпругата му решава, че не може да издържа на темпото му и се развежда.

След като се връща в САЩ, Наш си започва работа в Принстънския университет и се срещна с нов психиатър, който му предписва нови лекарства. Шизофренията на Наш се упокоява, но не за дълго. Отново започва да проявява симптоми и често обикаля из университета като призрак и пише неразбираеми формули на дъските с тебешири. Така си печели прозвището Фантома.

Победа над шизофренията и две престижни награди

Болестта утихва едва през 80-те години. Джон споделя, че си наложил да пренебрегва симптомите и отново се съсредоточава върху математиката без да приема хапчета.

Но има и нещо друго: известно е, че шизофреничните симптоми избледняват с напредването на възрастта.

През 1994 година Наш получава Нобелова награда за икономика. От страх за нова шизофренична проявява журито не позволява на Наш да държи реч, но организира семинар с участието на негови колеги, на които обсъждат приноса на Джон към теорията на игрите.

Малко преди смъртта си Наш получава и най-високата награда за принос в математиката - Абеловата награда. Така той става първият и засега единствен човек в света, който печели двете най-престижни награди едновременно. 

Наш се събира със съпругата си и този път остават заедно до смъртта си през 2015 година, когато загиват в катастрофа.