Английските поданици са известни в цял свят с традициите си в пиенето на чай. Когото и да попитате с какво свързва Великобритания, ще отговори: "Кралицата и чая!".

Но какво точно знаем за навиците на британците относно пиенето на тази топла напитка?

Какво представлява традиционния чай

Класическият начин да се насладим на английския чай не е просто да си сипем напитката и да я пием с изпънато кутре.

Традицията повелява  чаят да бъде сервиран в красив порцеланов сервиз и към него задължително да се предложат дребни сандвичи и сладки.

Чай в единадесет сутринта

Първият чай за деня се пие в 11 часа, но тази традиция не е толкова стара. Обичаят се появява през 20 век, но в днешната британска култура е определян като важен елемент от традиционния начин на живот.

Сервирането на чай в този час от денонощието е придружено от кифлички, сладки, а можем да предложим на гостите си и кафе.

Всеизвестният следобеден чай

Тази традиция се заформя през 1830 година. В този период в Англия обядът за висшата класа не бил особено питателен, а вечерята се сервирала не по-рано от 19:30 часа.

Според историята, един следобед лейди Анна Мария Ръсел, херцогиня на Бедфорд, била толкова гладна, че поръчала закуски и чай в стаята си, за да може да издържи до вечеря. Херцогинята превърнала този метод на бързо засищане на глада в традиция, към която се присъединили всички нейни високопоставени приятели.

Следобедният чай се сервира в 17 часа и задължително е придружен от множество леки закуски - това е известната британска чаена традиция "5 O'clock".

Тогава чаят е най-сладък, тъй като трябва да помогне на висшето общество да издържи до вечеря. В него се е слагало мляко и захар, така че да стане по-питателен.

Историята на вечерния чай

В началото на 19 век работническата класа също се запознала с традицията на пиене на чай. Разликата между тях и заможните британци била, че обикновените поданици вечеряли много по-рано. 

Работниците хапвали веднага, след като приключели работа и съчетавали пиенето на чай с третото ядене за деня. Топлата напитка била сервирана с меса и хляб, а добрите обноски не били задължителни.

Този чай е известен и като "висок чай", тъй като работниците го пиели на високи маси, докато аристократите се настанявали в ниски кресла.

Добрите обноски

Какво се очаква от нас, когато сме поканени на следобеден чай?

Сандвичите, известни още като скоунс, се ядат с ръце - те са толкова малки, че би било смешно да се режат с нож и вилица.

Първото, което трябва да налеем в чашата, е млякото. Чаят трябва да се разбърква напред-назад, а не с кръгови движения. Не е прието и да почукаме с лъжичката по вътрешната страна на чашата.

И най-важното - чашата се държи само и единствено за дръжките, а кутрето трябва да бъде прибрано.

Традиция в избора на чай

След като вече сме се запознали с традициите в пиенето на английски чай и какви са правилните обноски, идва моментът, в който трябва да изберем и самия чай.

Много от нас не са запознати с традиционния чай, който се пие във Великобритания, но няма за какво да се притесняваме.

Ahmad Tea разполага с широка гама от черни, зелени, плодово-билкови и студени чайове. Можем да си ги закупим както вече пакетирани, така и насипни и по този начин да изберем най-подходящото за нас и нашия вкус.

Продуктите на Ahmad Теа са разпространени в над 80 държави на 6 континента и са любими на почитателите на чай в страните с традиции в пиенето на топлата напитка.

Опаковките на всяка кутия чай са изработени от висококачествени материали и съдържат красиви класически английски сцени.

Освен с голямото разнообразие от чай, Ahmad Tea е известен и с качественото съхранение на продуктите си. За да се запази вкуса и аромата на чая, всяко пакетче е индивидуално опаковано в алуминиево фолио. Така то е предпазено от смесване на ароматите и запазва своите вкусови качества. 

Сега вече можем да се насладим на вековната традиция на британците. С чаша вкусен чай в ръка и куп сладки на масичката до нас можем да се насладим на всеки ден от студената зима и да очакваме с нетърпение следобедните часове.