Шансовете да имате петзнаци са 1 на 55 000 000.

През 1934 година, когато бременността с близнаци е рядка, в малък канадски град една жена ражда пет дъщери. Анет, Сесил, Ивон, Мари и Емили Дион веднага станали известни - това е първият случай на петзнаци, при които всички деца не умират като малки. Но вниманието около тях води до трагични последици.

Да станете интерес за света за една нощ

На четиримесечна възраст момичетата Дион привличат вниманието на канадското правителство, което взима противоречивото решение да ги отдели от родителите им, като твърди, че по този начин ги предпазва от възможна експлоатация. Макар и петте бебета да нямат здравословни проблеми, са били настанени в болница, специално създадена за тях, която се оказва по-скоро място за забавление на обществеността. Туристи са били канени да дойдат в болницата, за да видят чудото на петзначките и скоро "Куинтланд" се превръща в най-голямата туристическа атракция в Канада.

Момичетата са били изложени пред обществото, докато стават на 9. Били са строго наблюдавани от армия от медицински сестри и лекари и непрекъснато подлагани на медицински тестове. Между 1934 и 1943 г. около 3 милиона души са видели момичетата Дион. Болницата периодично публикува информация за растежа и развитието на децата, а изображенията на петте момичета винаги се появяват във вестниците. Твърди се, че канадското правителство и бизнесът, свързан със случая Дион, са спечелили около половин милион долара от тях - пари, които те никога не са получили.

Принудени да се разделят за по-добър живот

След девет години и продължителна борба за попечителство момичетата Дион се връщат при семейството си. Срещата не била успешна. Те живеят с родителите си до 18-годишна възраст, след което веднага се отдалечават от тях. По-късно пишат книга за детските си преживявания, обвинявайки родителите си в словесно, сексуално и физическо насилие.

Макар и родителите да заявяват, че искат да интегрират сестрите в семейството, те трябвало да продължат да участват в различни публични събития. Според показанията на едно от момичетата родителите им никога не са се отнасяли към тях като към различни индивиди, всеки с различни нужди и често са посочвали, че са донесли много проблеми на семейството само със съществуването си. Към тях са се отнасяли по различен начин от другите деца в семейството, като били възпитавани много по-строго и с повече наказания.

Сестрите Дион имали трагичен живот. Те така и не се възстановили напълно от психологическата травма, причинена от детството им, когато са били отглеждани зад стъклена стена и изложени на целия свят.

С майката на момичетата, имаща несигурно финансово състояние, няколко дни след раждането се свързват представители на изложба, заинтересовани от излагането на петзначките пред обществото. Родителите били убедени да приемат и макар и договорът да е отменен, преди да бъде приложен, той дава възможност на правителството да повдигне въпроса за експлоатацията на момичетата. Така няколко месеца след раждането им правителството на Онтарио се намесва и отнема децата от родителите им. Попечителството им е отнето през 1935 г., а момичетата са под грижите на лекари.

Официално причината за действието на правителството е да осигури благосъстоянието на децата с аргумента, че родителите им няма да могат да се грижат за тях, но има огромен интерес към експлоатация на любопитството на обществото и целия свят.

В болницата, където са израснали (заобиколена от ограда с бодлива тел), сестрите Дион се подлагат на постоянни медицински изследвания. От тях се изисквало и да имат непроменен начин на живот и не им било позволено да контактуват с чужденци. Около 6000 души идвали всеки ден, за да видят момичетата, които са изложени пред обществото по време на игра. Има и магазин за сувенири, управляван от майката на момичетата, където са продавани снимки, автографи, книги, пощенски картички, кукли и други неща - всички с изображение на петзначките.

През първата година печалбите на сестрите Дион надхвърлят 50 милиона долара. "Куинтланд" се превръща в най-голямата туристическа атракция в Онтарио, надминавайки броя на посетителите на Ниагарския водопад. Много холивудски звезди също са посещавали мястото като Кларк Гейбъл, Бет Дейвис или Мей Уест. Тези момичета са експлоатирани в продължение на много години точно като животни, за да могат незаконно да се печелят милиони. Медиите казват, че получават финансова подкрепа, но това не е така.

Справедливост след години

Сестрите напускат семейния дом, когато навършват 18 години и вече не поддържали връзка с родителите си. Три от тях се омъжват и имат деца (Мари, Анет и Сесил), докато Емили става монахиня, а Ивон медицинска сестра и след това се посвещава на изкуството. Емили умира на 20-годишна възраст от инсулт, а Мари на 36-годишна възраст също от инсулт. Ивон умира през 2001 г. на 67 години. Другите две сестри, Анет и Сесил, все още са живи.

Канадското правителство официално се извини на сестрите Дион за ролята им в премахването от семейството им и през март 1998 г. обяви, че ще плати на трите момичета 4 милиона долара компенсация за годините им в болницата.