8 март отмина, но според нас всекидневно трябва да почитаме жените, особено онези силни и смели дами, които претворяват историята и променят света. Затова днес искаме да ви разкрием или припомним за живота на 10 жени, които са вдъхновили милиони момичета да се борят за мечтите си.

1. Принцеса Даяна

Принцеса Даяна беше част от британското кралско семейство като първата съпруга на принц Чарлс. Тя обаче разчупи вековни кралски традиции и стереотипи и се превърна в любимката на обикновените хора. Наричаха я „принцесата на народа“ и тя беше известна със своята благотворителна дейност. Един от многото ѝ проекти беше насочен към забраняването на противопехотните мини. Проектът спечели Нобелова награда за мир няколко месеца след нейната трагична смърт. „Всеки човек трябва да бъде ценен. Всеки човек има потенциала да даде нещо на света“, казва принцеса Даяна.

2. Коко Шанел

Следващата вдъхновяваща жена в нашия списък е френската дизайнерка и бизнесдама – Коко Шанел. Тя, разбира се, е основателката на популярната марка със същото име. Известна е с това, че е революционизирала женската мода, включвайки мъжки елементи в женските тоалети. Нейната философия, стремежът ѝ към изчистени линии и елементите, заимствани от мъжката мода, ѝ отреждат важно място в развитието на модата. Благодарение на въздействието, което Коко Шанел оказва върху модата като цяло, списание TIME я включва в класацията за 100-те най-влиятелни личности на ХХ век – единственият представител от света на модата в класацията.

Габриѐл Боньо̀р, както е истинското ѝ име, не се ражда в богато семейство, а има много тежко детство – майка ѝ е перачка, а баща ѝ е амбулантен търговец. Когато е на 12 години, Коко изживява първия си сблъсък с реалния живот – майка ѝ умира от туберкулоза, а баща ѝ скоро след това напуска дома им под предлог, че трябва да си намери по-добра работа, за да може да ги изхранва. Тя и останалите деца от семейството са пратени в приют за сираци в католически манастир. Именно в манастира Коко се научава да шие.

Преди да стане пионер в модата, Коко е правила шапки и дори е пяла в клуб. Едно от най-известните ѝ изказвания е: „Модата отминава, стилът е вечен“.

3. Мишел Обама

Включваме в списъка си и бившата първа дама на САЩ – Мишел Обама, защото и тя не е стигнала лесно до върха. Тя е израснала в малко бунгало на два етажа – на първия етаж живеела пралеля ѝ, а вторият бил нает от семейството на Мишел. Майка ѝ била домакиня, а баща ѝ, който е работил като чиновник и секретар, страдал от множествена склероза. Болестта му се отразява емоционално на малката Мишел и тя признава, че искала да бъде примерна ученичка, за да може баща ѝ да се гордее с нея. Очевидно го е постигнала, защото Мишел завършва и Принстън, и Харвард. След това работи като адвокат. Като съпруга на президента Барак Обама тя беше отдадена на много благотворителни каузи и в момента продължава да работи по някои от тях, последната от които е насочена срещу детското затлъстяване в САЩ.

4. Хелена Рубинщайн

Хелена Рубинщайн е бизнесдама, филантроп и една от най-влиятелните жени в козметичната индустрия. Благодарение на своята компания за козметика, тя се превръща в една от най-богатите жени в света. Когато е на 32 години, тя заминава за Австралия, където местните жени са възхитени от гладката ѝ и нежна кожа – тя бързо им предлага от личните си кремове, без да ги пести. Много скоро кремовете свършват и Хелена се заема да забърка нови, този път съвсем сама и по нейна лична рецепта. Основната съставка бил ланолинът (мазната субстанция, която се отделя от вълната на овцете), примесен с екстракт от цветя. Кремовете се превръщат в истински хит.

Една от причините за нейния колосален успех е, че Хелена е първият човек, който класифицира типовете кожа – за първи път светът чува за нормална, суха и мазна кожа.

Жан Кокто я нарича Императрицата на красотата. Със своята порцеланова кожа, черна коса, прибрана в стегната опашка, и екзотичните бижута Рубинщайн е муза за художници като Салвадор Дали, Ман Рей и Анди Уорхол.

„Вярвам в усиления труд. Той държи бръчките далеч от духа и ума“, казва Хелена Рубинщайн.

5. Били Джийн Кинг

Били Джийн Кинг е американска тенисистка, която е спечелила общо 38 титли от „Големия шлем“. Основателка е на Женската тенис асоциация и е допринесла много за развитието на спорта. През 1987 г. е включена в Международната тенис зала на славата, а до днес много издания я обявяват за най-великата тенисистка.

През 1973 г. участва в тенис двубой, наречен от медиите „Битката на половете“, където побеждава 55-годишния бивш шампион на Уимбълдън Боби Ригс с резултат 6 – 4, 6 – 3, 6 – 3 пред погледите на 40 милиона зрители. „Мислех си, че ако не спечеля този двубой, това ще ни върне с 50 години назад. Загубата ми щеше да съсипе репутацията на феминистичното движение и щеше да се отрази на самочувствието на всички жени“, казва Били Джийн Кинг.

6. Мария Кюри

Проф. Мария Склодовска-Кюрѝ е полска и френска физичка и химичка, пионер в областта на радиологията и първи носител на две Нобелови награди, както и единствената жена носителка на Нобелова награда в две различни области на науката – физика и химия. Тя е и първата жена преподавателка в Сорбоната. „Не трябва да се боим от нещата в живота. Трябва само да ги разбираме“, казва Мария Кюри.

7. Майка Тереза

Анеза Гонджа Бояджиу, по-известна с монашеското си име майка Тереза, е индийска католическа монахиня и светица от албански произход. Тя е основателка на ордена Мисионери на милосърдието (1950), известен със своята мисионерска и благотворителна дейност сред бедните по света. Обявена е за блажена от папа Йоан Павел II през 2003 г. и за светица от папа Франциск през 2016 г.

Баща ѝ умира след Първата световна война, а през 1928 г. Анеза напуска семейството си, за да стане мисионерка в ордена на Сестрите от Лорето, като никога повече не вижда майка си и сестра си. Нейният тежък живот е съпътстван от множество здравословни проблеми, сред които са два сърдечни удара, тежка пневмония и малария. Майка Тереза умира от инфаркт в Калкута на 5 септември 1997 г., малко след 87-ия си рожден ден. „Не е необходимо да правите велики неща. Можете да направите нещо малко, но с много любов,“ казва тя.

8. Маргарет Тачър

Обичана и мразена – такава е Маргарет Тачър, първата жена, изпълнявала функциите на министър-председател в Обединеното кралство. Още преди да заеме този пост е наричана Желязната лейди заради твърдия ѝ начин на ръководене. „Ако единствено искаш да се харесаш на хората, ще си готова за всякакви компромиси по всяко време и по този начин никога нищо няма да постигнеш“, казва тя.

9. Джоан К. Роулинг

Дж. К. Роулинг е английската писателка, която стои зад изключителното успешната поредица за магьосника Хари Потър. Книгите са продадени в над 400 млн. екземпляра и благодарение на това Роулинг се превръща милиардерка.

Ние бихме казали, че в личната ѝ история към върха също има щипка магия – тя се развежда със съпруга си само 13 месеца след сватбата, трябва да отглежда дъщеря си сама и живее от социални помощи. Смъртта на майка ѝ я съсипва и Роулинг изпада в тежка депресия. Единственото, което я спасява, е писането. Идеята за Хари Потър ѝ хрумва във влака, първите си бележки за историята нахвърля върху салфетки, а по-голямата част от книгата пише в кафенета. Изпраща първите три глави на няколко издателства. 12 от тях отказват. Един редактор обаче взима ръкописа в дома си и 8-годишната му дъщеря го прочита. Малкото момиченце е запленено и го моли да прочете останалата част от историята. Така издателството се съгласява да даде шанс на книгите за Хари Потър, а Роулинг се превръща в един от най-богатите писатели. „Всичко е постижимо, ако имаш достатъчно кураж“, заключва Роулинг.

10. Кралица Елизабет Втора

Кралица Елизабет Втора управлява Обединеното кралство от 1952 г. насам, което я прави най-дълго управлявалият монарх на Великобритания. Пътуванията на Елизабет ѝ печелят любовта на поданиците ѝ. Тя е посрещана с топлота и ентусиазъм при всяко свое посещение извън Кралството. Елизабет успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от вечно дебнещите медии. Има силно развито чувство за дълг и прилежност и ръководи умело и ефективно кралските дела. Нейните познания относно световната обстановка са толкова големи, че Уинстън Чърчил заявява при оттеглянето си „Аз несъмнено ще съветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при кралицата“. Чърчил е бил министър и премиер при 4 монарси и е впечатлен и възхитен от знанията и остроумието на Елизабет. „Когато животът изглежда труден, смелите няма да легнат и да приемат поражението. Вместо това, те ще са още по-решени да се борят за по-добро бъдеще“, казва Елизабет Втора.