Историята на това ястие датира от 1908 г. в Рим. Главният готвач Алфредо Ди Лелио първи го създава за бременната си съпруга, воден от желанието да направи нещо просто, но същевременно вкусно и питателно и впоследствие започна да го сервира в ресторанта си.

Легендата гласи, че американските звезди на неми филми Мери Пикфорд и Дъглас Феърбанкс са открили тези фетучини в края на 20-те години на миналия век по време на медения си месец в Рим. Толкова много ги харесали, че след завръщането си в Холивуд започнали да ги сервират на приятелите си.

Скоро след това фетучини Алфредо е на път да се превърне в италиано-американска класика и стават несравнимо по-популярни в Съединените щати, отколкото в родината си - сервират се в Рим, но обикновено за туристи, докато повечето италианци не приемат това ястие като свое.

Ето и как да си го приготвите.

Необходими продукти:

• 500 гр. фетучини (за предпочитане домашно приготвени)
• 250 гр. масло
• 250 г. сирене пармиджано-реджано, прясно настъргано
• сол на вкус
• черен или бял пипер, прясно смлян

Начин на приготвяне:

Кипнете вода в голям съд. Докато водата се загрява, разтопете маслото на много слаб огън в тиган, достатъчно голям, за да добавите сварената паста. Уверете се, че маслото се топи, без да изгори и се превръща в напълно прозрачно. Изключете котлона.

Когато водата заври, добавете 2 с. л. сол и фетучините. Гответе докато станат ал денте, обикновено 2-3 минути за закупени от магазина фетучини, малко по-малко за прясно приготвения вид. Запазете 1/4 до 1/2 чаша вода от пастата, за да сгъстите соса.

Изцедете и прехвърлете фетучините в тигана. Добавете щипка сол и разбъркайте енергично с вилица, лъжица или дълги щипки. Добавете шепа сирене и няколко супени лъжици вода от макароните и разбъркайте отново, след това още сирене и разбъркайте, докато не добавите и последното сирене.
Добавете още малко вода от пастата, ако и когато е необходимо - пармиджано-реджано да се разтопи в гладък и кремообразен сос. Изобщо не трябва да е воднист, но пастата трябва да се плъзга около тигана лесно.

Сервирайте фетучините веднага, като отгоре добавите малко настъргано сирене.

Вкусно, нали?