Всички сте чували, че да бъдеш майка е вроден инстинкт, който кара жените да защитават и да се грижат за децата си. Но за някои дами той е мит...

Инстинкт или избор?

Майката естествено знае как да се грижи за детето си и да го защитава. Тези думи обобщават концепцията за това, което е известно като майчински инстинкт. Но всеки ден наблюдаваме стотици действия, които не отговарят на това вярване и го превръщат в мит. Започваме да вярваме, че да бъдеш майка е избор.

Повечето дами са възпитавани да намерят партньор, да се омъжат и да създадат деца. Но в днешно време наблюдаваме важна група жени, които са взели съдбите си в свои ръце. По многобройни причини те нямат мотивацията и желанието да приемат тази важна роля.

За да бъдете майка е добре да притежавате известно количество емоционална зрялост, което ще ви помогне да предприемете взискателната задача да се грижите и да обичате новородено бебе.

В зависимост от значението, което майчинството има новата майка и нейните отношения със собствената ѝ майка и партньора, това преживяване може да бъде или прекрасно, или източник на конфликти и постоянни саможертви.

Опитът, емоциите, образованието и социалната обстановка също са фактори, които влияят на решението на една дама дали или не да бъде майка. Решението да има деца е нещо, което всяка майка решава сама за себе си. За да направи това решение е важно да знае какво точно представлява майчинството. Това е от изключително значение за бъдещето на бебето. Много е важно да има ясен план какво точно иска, за да задоволи собствените си очаквания като жена и майка.

Някои дами предпочитат първо да се погрижат за кариерното си развитие, за да имат стабилни доходи, преди да предприемат първата крачка към майчинството. С финансова сигурност те биха могли да намерят човек, който да им помагна в жизненоважната задача да се грижат за детето си, докато те продължават да се развиват в кариерата си. За други жени това да бъдат майки е приоритет номер едно. Те поемат задачата да се грижат и да защитават децата си от първия миг, в който новороденото се появява в живота им. Подкрепата на семейството и партньора също е много важна. Те помагат емоционално и финансово, за да дадат добро начало в живота на новороденото.

Неща, които е важно да имате предвид, преди да станете майка

Да бъдеш майка е уникално преживяване. Но перфектният момент да станете такава не съществува. И все пак е добре да имате сигурност и да вземете предвид редица от фактори, за да вземете отговорно решение.

• Имайте предвид мнението на половинката си. Уверете се, че е добър етап от връзката ви. Партньорът ви иска ли също да има дете?
• Макар и повечето хора да смятат, че препоръчителната възраст за раждане е между 18 и 22 години, всяка жена, която решава да бъде майка, може да има капацитета и адекватните ресурси да се грижи за дете.
• Посъветвайте се с лекар – това е една от важните стъпки преди да станете майка.
• Преди да решите да имате дете е важно да се отървете от всички лоши навици, които биха могли да навредят на бебето: пушене, пиене, хранене с прекалено много мазнини и захар и прочие.

Ето още няколко допълнителни съвета, които ще ви помогнат да вземете решение дали да станете майка:

- Помислете колко деца искате да имате и през какъв период от време.
- Посъветвайте се с партньора си. Научете дали той има възможност да ви помогне в грижата за детето.
- Ако сте самотна жена, която решава да има дете, уверете се, че имате достатъчно заделени средства. Това ще помогне при много неочаквани събития.
- Ако вярвате, че не сте компетентна да бъдете добра майка, но все пак искате да имате дете, консултирайте се с професионалист, който ще ви помогне и ще ви посъветва как най-добре да се справите със страха и съмненията си.

Най-важната стъпка е да осъзнавате, че това е много важно житейско решение. Трябва да имате отворено сърце и отворено съзнание. Това ще ви даде възможност да отгледате децата си с любов и отдаденост.