Ако си мислиш, че промените в живота ти идват след големи преживявания и силни емоции, грешиш. Понякога именно малките неща са онези, които бавно но сигурно променят живота ти. Затова, ако искаш да подобриш живота си, не чакай нещо голямо да те сполети. Започни още днес с малки крачки и много скоро ще се обърнеш назад и ще видиш, че положителната промяна вече се е настанила в ежедневието ти.

1. Приеми, че си достатъчно добра

Винаги, когато се намираш в ситуация, в която се чувстваш малко уязвима (например интервю за работа или първа среща), винаги я приемай с мисълта, че си достатъчно добра и че човекът срещу теб има късмет, че си там. Дори да не получиш работа или покана за втора среща, по-добре е да преживееш ситуацията с увереност, вместо да губиш време в притеснение.

2. Ходи повече

Ходенето най-малко 30 минути на ден може да намали риска от сърдечни заболявания, инсулт, затлъстяване, диабет тип 2, остеопороза и някои видове рак, според Американската асоциация по сърдечни заболявания. Освен това може да подобри настроението ти и да те накара да се чувствате като нов човек. Така че, прави всичко възможно да се разхождаш всеки ден, дори да е само за 10-15 минути.

3. Оправяй леглото си всяка сутрин

Този прост навик всъщност може да промени живота ти.

4. Оплаквай се по-малко и се смей повече

Според специалисти, по-голяма част от оплакванията са непродуктивни, защото обикновено се оплакваш на хора, които в действителност не могат да решат проблема ти. Освен това, когато оплакванията се превърнат в навик, това намалява способността ти да разрешаваш проблемите си. От друга страна, смехът е страхотно нещо и дори може да подобри паметта ти.

5. Прави добрини на останалите

Времето никога не е изгубено, когато е използвано в помощ на другите. Когато помагаш, не само ще подобриш живота на някой друг, но и ще се почувстваш пълноценна и полезна.

6. Спи повече

Осигуряването на достатъчно количество сън всяка вечер очевидно е супер важно за емоционалното и физическото ти здраве, да не говорим за общата производителност и безопасност. Повечето хора се нуждаят от средно 7-9 часа сън на нощ. Постарай се да си ги набавяш и не забравяй правилото: ако ти се налага да станеш по-рано от обикновено, легни си по-рано.

7. Отърви се от негативните хора в живота си

Емоциите са заразни и обкръженото от негативизъм може да ти причини ненужна тъга, безпокойство, страх и стрес. Ако забележиш, че имаш колега, приятел или съученик, чиято негативна перспектива непрекъснато оказва ужасно въздействие върху настроението ти, може би е време да се дистанцираш от него. Психическото ти здраве ще ти благодари за това.

8. Бъди благодарна всеки ден

Да бъдеш по-благодарна може да подобри общото ти психично здраве и благополучие. Ще видиш как все повече хора ще искат да бъдат около теб, защото си толкова позитивна и прекрасна.

9. Намали захарта

Захарта е вкусна! Но яденето прекалено голямо количество от нея е свързано с наддаване на тегло, затлъстяване и заболявания като диабет тип 2, сърдечни заболявания и рак.

10. Забрави за грешките от миналото

Грешките могат да бъдат осакатяващи, ако ги оставиш да бъдат такива. Това, което е сторено, вече не може да се промени и живеенето с тази мисъл само ще те накара да се чувстваш по-зле. Разбери, че абсолютно никой не е съвършен и че грешките всъщност са от съществено значение, за да научиш повече за живота и за себе си. 

11. Научи се да готвиш

Яденето на замразени вечери и полуфабрикати всеки ден може да изглежда удобно, но повечето от тях са с изключително високо съдържание на натрий и почти нямат хранителна стойност. Затова научи някои основни умения за готвене и това ще подобри значително здравето и бюджета ти.

12. Прекарвай повече време навън

Времето прекарано сред природата ще увеличи активността ти, наличието на витамин D в организма ти и ще подобри настроението ти.

13. Намали солта

Прекаленото консумиране може да доведе до хипертония (дългосрочно високо кръвно налягане), което може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Вместо да се натоварваш със сол, опитай да използваш други подправки, като чесън, босилек, лук или къри на прах. Храната ти ще има също толкова вкус, без рисковите фактори за здравето.

14. Пий чаша вода преди лягане и една след събуждане

И очевидно не забравяй да поддържаш тялото си хидратирано през целия ден. Пиенето на достатъчно вода е от решаващо значение за ставите, телесната температура и здравето на тялото като цяло.

15. Спри да се притесняваш за това какво мислят останалите за теб

Никога няма да можеш да угодиш на всички и нещата не винаги ще вървят по начина, по който искаш. Отдаването на цялото време и енергия, на това да се опиташ да се харесаш на всички само ще те направи нещастна. Наслади се на себе си, започни да вярваш повече на собствената си преценка и не се страхувай да казваш Не от време на време. Това ще направи живота ти много по-лесен.