Казват, че, ако не контролираме мислите си, те започват да контролират нас. Но... как да го направим, питаме се ние? Как да изгоним негативните мисли от ума си? Всъщност... има как. Нужно е просто да следваме тези 5 прости стъпки:

1. Наблюдавайте мисълта

Отдалечете се от нея и я наблюдавайте. Не се плашете от нея. Разгледайте я. Вижте откъде идва. Дайте си сметка както стои зад нея. И ще осъзнаете, че негативната мисъл е само илюзия. Плод на страха ви. Или на гнева ви. Или на егото ви. Но какъвто и да е коренът ѝ, тя не е нещо истинско, а плод на въображението ви.

2. Потърсете решение

Негативната мисъл обикновено идва като резултат от проблем, който тормози ума ви. Когато осъзнаете какъв е този проблем, ще може да потърсите и неговото решение. И дори то да не ви изглежда толкова просто и лесно, важното е, че е нещо, което ще промени посоката на мисълта ви - от това колко е неприятна ситуацията, към това как да се разреши.

3. Осъзнайте модела на поведение

Негативните мисли обикновено са повтарящи се мисли. Породени от повтаряще се модели на поведение. Дайте си сметка какво правите, в какви ситуации се поставяте, за да може резултатът накрая да е това, което изпитвате в момента. Запитайте се къде бъркате и как да го избегнете. И не забравяйте - и най-дълбоко вкоренения навик може да бъде сменен с друг, по-позитивен и полезен. Просто трябва да осъзнаете модела на поведение и да го прекъснете навреме, в момента, в който започнете да "отивате натам".

4. Медитирайте

Медитацията е едно от най-силните лекарства срещу негативните мисли. В момента, в който усетите, че умът ви започва да работи на вълна стрес, страх, гняв, започнете да дишате. Дълбоко. Когато се научите да успокоявате дъха си, ще видите, че започвате да успокоявате и ума си. 

5. Не бъдете строги към себе си

Разберете, че няма човек, в чийто ум да не се раждат негативни мисли. Въпросът е колко време се задържат там. Затова следващия път, когато дадена негативна мисъл се появи в съзнанието ви, не съдете себе си, не се обвинявайте. Приемете, че това е нормално и просто се отдалечете от нея...

И не забравяйте:

"Позитивните хора също имат негативни мисли. Те просто не позвляват на тези мисли да ги контролират." - автор неизвестен