Спомняш ли си първите месеци от връзката ви? Сигурни сме, че са били романтични. Главата ти е витаела в облаците и си се чувствала така, сякаш си намерила идеалния човек за теб.

Всяко начало е изпълнено с надежда и трепет. Но след това връзката се задълбочава, вълнението бавно си отива и започват проблемите. Все още изживявате моменти, които напомнят на първите ви дни заедно, но те стават все по-редки. Познавате се от години и си мислите, че вече знаете всичко един за друг. Но дали наистина е така?

Разбира се, че сериозната връзка изисква усилия, но не означава, че трябва да е скучна и монотонна. При сериозната връзка красотата се крие в малките неща, които правите един за друг.

И въпреки че не е лесно да съхраните дългата връзка и да постигнете онази хармония, за която толкова двойки мечтаят, има няколко правила, които ще ви помогнат в тази насока:

1. Намерете обща мечта и съставете план

Спомняш ли си за какво мечтаехте с партньора ти в началото? За някое пътешествие? Общо хоби? Куче? Според специалистите не бива да забравяме за тези мечти. Общите планове и цели са в основата на стабилната връзка.

2. Не забравяйте за интимността

Физическото привличане намалява с времето и е нормално да се чувствате така, сякаш нещо липсва. Е, вашата задача е да откриете липсващата част. Интимността играе много важна роля във всяка връзка, затова тя трябва да е сред приоритетите ви. Много по-лесно ще преминете през проблемите, които се появяват във всяка връзка, ако сте запазили интимността помежду си.

3. Не спирайте да общувате

Комуникацията е от съществено значение за връзката ви. Когато сте заедно от дълго време, трябва да споделяте всичко с другия – проблемите, мислите, сметките, провалите, успехите и наградите. Ефективната комуникация е онази, която се основава на честност и засилва чувството ви за близост.

4. Оценявайте хубавите моменти

Никой не е перфектен и след време започваш да забелязваш някои недостатъци, които в началото не са ти правили впечатление. Но покрай недостатъците е много лесно да забравиш за положителните страни. Има ли нещо, което той прави (целува те, преди да тръгне на работа; отваря ти вратата?) и което наистина ти харесва? Кажи му го! Много често връзките стават монотонни и се разпадат, защото хората приемат другия за даденост и по този начин не го насърчават да се държи добре.

5. И двамата ще се промените и ще трябва да го приемете

Според учените хората се променят на всеки 7 или 8 години. Понякога промяната е малка – в прическата или стила на обличане, друг път е много по-драстична и засяга характера. Когато това се случи, другият партньор не бива да се превръща в критик. Подкрепата в тези моменти е много важна.

6. Правете компромиси, когато се налага

Компромисите са неизбежна част от всяка връзка. Нормално е да не споделяш всички възгледи на партньора си, затова трябва да се научиш да приемаш чуждото мнение спокойно. Една връзка, в която единият очаква винаги да се налага, никога не може да издържи проверката на времето.

7. Научете се да казвате „извинявай“

Всеки от нас е допускал грешки, за които по-късно е съжалявал, но не всеки е имал доблестта да си ги признае и да се извини. Ако имаш връзка и допуснеш грешка, няма причина да не се извиниш на партньора си. Инатът е голям враг на щастието и дългосрочните връзки. Затова забрави за гордостта си. Освен това ти самата ще трябва да се научиш да приемаш извинения и да прощаваш.

8. Никога не се отказвайте

Във всяка връзка се появяват проблеми и много от тях са решими, ако положите усилия. Да, по-лесно е просто да се откажете, вместо да правите жертви, но ако наистина обичаш този човек, ще се бориш за връзката ви и това ще ти се отплати един ден.