Четете заглавието вече 4 пъти и все така учудено. И не разбирате... Не трябва ли тук да прочетете как най-после да се справите с излишните килограми, а не дръзко да ви разубеждаваме, че от това нямате нужда. Да, съвсем сме искрени, че от „това“ нямате нужда, ама никаква. Нямате нужда нито от гладуване, нито от експресна диета, която ви обещава, че само за 5 дни ще разходите на плажа мечтаното по-слабо тяло. Защото просто ви демонстрираме една закачлива игра на думи, за да „наострим“ вашето внимание. Как да не отслабвате това лято означава, че сме напълно готови не за друго, а да разясним кои са погрешните начини за постигане на заветната фигура. Кои са подводните камъни, които можете да срещнете още преди да сте стигнали морския бряг?

Сънят е пръв приятел на хубавата фигура

Не знаехте, нали? Но е съвсем логично, когато сте бодри и отпочинали да нямате нужда постоянно да посягате към калорични храни и енергийни напитки. Умората, липсата на енергия директно ни принуждават да си хапнем шоколад, някоя апетитна тортичка или ядки. Причината е, че така тялото бързо освобождава енергия, но заедно с това се сдобива с някои екстри като невидими калории и мазнини. Те с радост се разполагат на „любимите“ места – ханша, бедрата, седалището. Да, неприятна работа! Затова не пренебрегвайте часа за лягане. Освен като хубава почивка, отпускането в завивките преди 22.30 часа ще се отрази добре и на кожата ви.

Сбогом, въглехидрати!

Редица популярни диети залагат на пълното изключване на всякаква въглехидратна храна в полза на големи количества месо и млечни продукти. В началото тялото започва да отслабва, но заедно с това протичат процеси, които трайно рушат здравето и изключително много затормозяват детоксикацията. Големите количества белтъчни храни са трудни за разграждане от тялото. Така те се отлагат в тъканите, а жлъчката и черният дроб не могат да ги разградят и да настъпи изхвърляне от организма. В тази ситуация стомахът страда много, защото те загниват в него, образува се слуз и това е добра среда за развитието на възпалителни процеси. При неправилна детоксикация тялото е склонно да образува отлагания и камъни в жлъчката. Бъбреците също трудно функционират и не могат да изчистят пълноценно организма. Знаете ли, че можем да разградим едва до 100 мг белтъчини на килограм телесно тегло. Затова, ако искате да отслабнете най-добре не правете диети от типа на Дюкан. Пресните зеленчуци, плодове, семената и бобовите храни са ви необходими. Изключете само бързите въглехидрати, произведени с бяло брашно, много захар и подобрители. Вафлите, кроасаните и шоколадовите десертчета не са ви приятели сега. А и по принцип! Те водят до намалена чувствителност на клетките към инсулина. Така се отваря вратата за напълняването и диабета.

Важно: По време на диета се старайте тялото да се детоксикира добре, за да работят главните органи, които ви помагат да се вталите. Те имат нужда от Шуслерова сол №10 натриев сулфат, която ви помага да изхвърлите всичко ненужно от организма. Любопитен факт е, че тя се съдържа именно в двата важни органи за детокс – черния дроб и жлъчката.

Махнете се, мазнини!

Да ограничите всички мазнини в храната не е никак разумна идея. Балансираната диета трябва да включва мононенаситени (съдържат се в ядките и зехтина) и полиненаситени (омега-3 и омега-6 се съдържат в някои риби например). Всички знаем, че полезните мазнини помагат на тялото да преобладава добрият холестерол и да са ниски нивата на лошия. Основното е изцяло да се изключат вредните трансмазнини, които надничат буквално от всяка силно преработена и рафинирана храна. Почти няма например бисквити, които да не ги съдържат. А ако някой се опита да ви убеждава, че маргаринът е полезен за сърцето, не му вярвайте. Освен в него трансмазнините удобно са се настанили още и в чипс, солети, царевични пръчици, шоколадите с растителни мазнини, промишлено произведените тестени изделия и много други. Свикнете да четете етикетите и щом видите хидрогенизирани мазнини, стойте далече от такива продукти.

Важно: Щом вече знаете кои мазнини са за вас, е време да се преборите с тези, които не искате да останат по тялото ви. За да ги разградите и премахнете по-лесно, като ускорите метаболизма си, използвайте Шуслерова сол №9 натриев фосфат. Тя създава идеални условия в тялото да се преработят по-лесно мазнините и да се превърнат в енергия.

Здравей, глад!

Пропускането на хранене – най-често на закуската и наваксване на вечеря са честа практика при изнервените от диети дами. А това означава твърде много стрес за вас, от който със сигурност нямате нужда. Стресът е на много нива – от една страна тялото се чуди, защото изведнъж го подлагате на мъчения. От друга страна самите вие вместо да наблюдавате положителната промяна в огледалото, сте гладни, ядосани и раздразнителни. Това важи особено много за хората, които използват храната като терапевтична мярка за добро настроение. И изведнъж няма шоколадчета, няма спагети... Ами, сега? Запазете самообладание – да прехвърляте през ума си лишенията не е добра стратегия. Важно е правилното мислене! Хранете се редовно, на малки порции с вече споменатите полезни храни. Така че да сте сити и усмихнати.

Важно: Хормонът на ситостта се нарича лептин. Как може да улесните неговото синтезиране? Затова помага Шуслерова сол №5 калиев фосфат, която дава жизненост и намалява истеричните набези към хладилника. Интересно за нея е още, че подпомага производството и на лецитин, който подобрява циркулацията на мазнини и холестерол в кръвта, а това е важно, за да няма отлагания по кръвоносните съдове.

Само няколко килограма в повече ли?

За идеалната диета трябва да признаем, че няма такава! Всичко е въпрос на индивидуалния подход към вашето тяло. Важно е също да подчертаем, че ако свалянето на 3-4 килограма не е проблем за повечето хора, то има такива, които не могат да мръднат и с килограм. Ако наднорменото тегло е ваш дългогодишен спътник, е добре да откриете причината – често то върви ръка за ръка с проблемите с щитовидната жлеза, инсулиновата резистентност и други заболявания. Каквато и да е ситуацията не се подавайте на заблудите за диетите, които вече описахме. Можете да използвате заедно с избрания от вас режим солите №5, №9, №10 поне 3-4 месеца по 5 таблетки на ден от всяка. Така ще засилите метаболизма си по естествен път. Освен това не оставяйте отслабването за седмицата преди ваканцията на плажа. Раздялата с килограмите е добре да започне далеч по-рано, защото това ще се отрази благотворно на цялото тяло. Така че действайте, но разумно!