През последните години ставаме свидетели на един доста неприятен феномен. Цяла година очакваме с нетърпение лятната си почивка, правим планове и залагаме много на нея. Когато обаче й дойде времето, не успяваме да се отпуснем и да й се насладим напълно, просто защото мозъкът ни е свикнал да работи на невероятни обороти, не спираме да проверяваме телефона си и дори понякога ни се налага да работим. Подобен тип почивка няма как да е удовлетворяващ и когато се върнем сме още по-изморени.

Ето 6 съвета, които ще ти помогнат да избегнеш тези проблеми

1. Направи план на задълженията си и делегирай отговорности

Поне седмица преди да заминеш, отдели 10-тина минути и направи списък на неотложните неща, които е необходимо да бъдат свършени докато те няма. Това включва всичко - от това, кой ще полее цветята у дома до това кой ще отговори на служебния ти мейл. Така ще разтовариш съзнанието си от тези дребни задължения, които иначе биха те глождили излишно.

2. Детоксикирай се - дигитално

Забрави за мобилния си телефон, Фейсбук или пък Инстаграм. Новите технологии от една страна улесниха изключително много живота ни, но от друга ни затормозиха с ненужна информация, която непрекъснато ни затрупва. Най-добре използвай смартфона си, за да откриеш хотела, в който ще отседнеш и после забрави за него. Добра идея е и, седмица преди да заминеш, да опиташ и нашия дигитален детокс - който ще направи ежедневието ти по-спокойно и след края на почивката.

3. Свържи се с природата

Отдели поне един час на ден, за да останеш насаме със себе си и да се свържеш с природата. Ако обичаш да медитираш, имай предвид, че медитацията на открито е много силна и ще те зареди за дни напред. Ако пък тази техника все още не присъства в живота ти - достатъчно е да се разходиш по морския бряг или в гората, ако си на планинска почивка. Зареди телефона си с успокояваща музика и се отдели от своята компания или от семейството си. Свържи се отново със своето вътрешно Аз и релаксирай.

4. Не прави твърде много планове

Рутината на ежедневието може да те подмами и да направиш твърде много планове за почивката си. Това обаче ще те измори още повече. Балансирай релаксиращи дейности, с такива които изискват енергия и внимание. Ако се чувстваш като пренапрегната пружина, която не знае какво е да се отпусне извън работните задачи, успокой топката. Понякога е наистина трудно да превключиш на ваканционна вълна и да пребориш тревогите от недовършените проекти. Работохолизмът не води до добри последици, важно е да си повтаряш кои са твоите приоритети – здравето и семейството. За да се отпуснеш, може да използваш нукс вомика D6 на Немския хомеопатичен съюз по 10 глобули 4 пъти на ден и така да пребориш раздразнението, че уж си в почивка, а си с единия крак още в офиса.

5. Опитай нещо ново

Изключително зареждащо е да излезеш от своята зона на комфорт и да опиташ нещо ново, различно и вълнуващо. То ще остави траен спомен в съзнанието ти, мъничко ще те промени и ще събуди приключенеца в теб. Вълнуващо, нали? Ще се изненадаш, но ако запълниш съзнанието си с дейности, които са нови и интересни за теб и ако избереш някое спокойно място за почивка, ще се почувстваш като преродена.

6. Не се подавай на изкушенията на нощния живот

За да си наистина отпочинала след отпуската, е важно да се опиташ да поставиш съня като приоритет. Основна грешка е, че понеже утре няма да ставаш за работа, тази вечер ще изкараш в стоене до късно. И така и следващата, и по-следващата... Постепенно режимът се измества и в първите седмици ставането за работния ден се превръща в огромно мъчение. Затова дните с нощни предизвикателства по време на ваканцията, трябва да бъдат изключение. Спазвай „детски режим“, дори да нямаш деца. Ставането рано сутрин и лягането не по-късно от 22 часа е сигурно условие за пълноценна почивка. А ако имаш и някой малък сладур, с които можеш да споделиш и следобедния му сън, направи го. Отпуската е време за релакс и събиране на сили, а не за наваксване с всички неща, за които нямаш време в работния график. Отдели си време за теб и за любимите хора. Правете заедно всичко, което освобождава съзнанието ти от мислите за задачите в офиса. За да регулираш съня си и за да си енергична през деня, може да си помогнеш с Шуслерови соли №5 и №7. Вместо сутрешно кафе – пробвай освежаваща чаша с 5 таблетки от сол №5 калиев фосфат, която ще ти даде много сили, а вечерното заспиване навреме може да постигнеш с 10 таблетки в гореща вода от сол №7 магнезиев фосфат. Изпий течността на малки глътки преди да се отпуснеш в завивките. Добре е да продължиш тази минерална програма поне месец и след завръщането си на работния фронт. Така ще имаш тонус през деня и сладки сънищата през нощта.

Приятна почивка!!!