Стресът в малки дози е полезен, но стане ли хроничен, започва да нанася големи вреди на организма. Рискуваме да стигнем до сериозни диагнози като намалена фертилност, депресия, автоимунни процеси, сърдечно-съдови заболявания, проблеми с теглото, нарушена концетрация и памет, и много други. Ето какви са съветите на д-р Василка Юрукова, хомеопат и Шуслеров терапевт от Пловдив.

За да се научим да регулираме нивата на стреса, трябва да си дадем сметка какъв е неговият постоянен източник в живота ни. Краткотрайният стрес не ни застрашава. Всъщност той повишава възможностите ни да се адаптираме към света около нас и условията на живот. Но когато е прекалено интензивен – например при загуба или смърт на близък, както и при продължителни стресови ситуации – развод, конфликти в работата и др., се блокира възможността на организма да се справя, благодарение на собствените си ресурси. И в крайна сметка се появяват физически и психични проблеми. Според статистиката всеки четвърти има психични смущения като невроза, депресивни състояния и др. Все повече нараства и групата на автоимунните заболявания, а те също започват след преживени неприятности в личния и професионалния живот.

Какво се случва с тялото ни, когато сме под стрес

Отделят се редица хормони, както и кортизол, популярен като „хормонът на стреса”. Той има изключително силно въздействие върху целия организъм и особено върху нервната система. Затова често пъти се разболяваме в резултат на някаква стресова ситуация. Когато сме под стрес, се забавя обмяната ни и пълнеем. Нарушава се сънят, започват оплаквания като хронична умора, ставни болки, главоболия и мигрени, високо кръвно налягане, тревожност и депресия. Много хора са изненадани, че редица случаи на стерилитет, на инсулинова резистентност, на заболявания на щитовидната жлеза и половите органи са също пряко следствие на дълготраен стрес.

Някои се „бият”, но други „замръзват” под стрес

Когато сме подложени на стрес, обичайно реагираме по два начина: или ставаме много раздразнителни и избухливи, или ни сковават силен страх и безпокойство.

В хомеопатията има много лекарства за стрес, но три от тях са особено често използвани. Това са Нукс вомика, Гелсемиум и Аргентум нитрикум. Разпознаването им е лесно, защото тези три типа хора, за които лекарствата са подходящи, имат доста характерно поведение и здравословни проблеми.

Нукс вомика неслучайно е популярно като лекарството на Човека на 21 век – много амбициозен, раздразнителен и нетърпелив, вечно под натиска на непрекъснати крайни срокове. Голямото си натоварване в работата опитва да компенсира с повече цигари, кафета, алкохол, с енергизиращи напитки и дори лекарства. В такова „състояние на Нукс вомика” изпадат доста шефове на отдели, които трябва да се справят с огромно натоварване. Хроничната им преумора, заседналият начин на живот и нездравословното им хранене водят до оплаквания от запек, хемороиди, подуване на корема, киселини, сънливост след хранене, безсъние, високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи от гняв и др.

Нервният началник ще се укроти с Нукс вомика

При емоционални и поведенчески симптоми (нервност, гневни изблици, авторитарност, прекомерна амбициозност) може да се приема Нукс вомика D1000 на Немския хомеопатичен съюз (DHU) – един или два пъти дневно по 10 глобули за седмица, след което приемът постепенно се разрежда до 10 глобули 2 пъти седмично. При физически симптоми като повишено кръвно налягане от гняв, подуване, газове, киселини, ще помогне Нукс вомика D30, 3 пъти дневно по 10 глобули за 1-2 месеца, съветва д-р Юрукова. При подобрение на симптомите дозата постепенно се намалява. Запомнете това лекарство – то може да ви бъде много полезно и срещу махмурлук (приема се преди и след празненство), а също така, ако искате да откажете цигарите, алкохола или определени медикаменти.

За тези, които блокират под напрежение

Някои хора, подложени на стрес, буквално блокират. Гелсемиум е хомеопатичното лекарство за тези, които изпадат в пълна паника и забравят всичко, когато са под стрес, целите треперят, стават много мудни и бавни, не могат да говорят свързано и логично, и имат непрекъснати позиви за уриниране и диария. Това е и едно от хомеопатичните лекарства за панически атаки. Ако оплакванията са само на физическо ниво, например, високо кръвно от страх, диария, често уриниране от стрес, ще помогне. При случаи на силен стрес, като операции, медицински манипулации, явяване на изпит или интервю за работа, лекарите хомеопати препоръчват Гелсемиум D1000. Често Гелсемиум бива изписван на деца, които твърде много се притесняват, когато кандидатстват за гимназия или се явяват на матура.

Когато от стрес прекаляваме със сладкото

За хората, които стресът прави много припряни и забързани, е подходящ хомеопатичният препарат Аргентум нитрикум. Това е лекарството за стресиран човек, който извършва всичко като на забързан кадър – говори бързо, храни се бързо, ходи бързо. Той е пълен със страхове – не смее да се качи на самолет, изпитва ужас от високи места, от асансьор, от места с много хора. Когато е стресиран, веднага посяга към сладки храни, но те само засилват храносмилателните му проблеми – диария, газове, подуване на корема, болки. Ако стресът продължи много дълго, тези хора често биват диагностицирани със сериозни заболявания като улцерозен колит и болест на Крон. При всички тях Аргентум нитрикум D1000 може да подобри както състоянието на храносмилателната система, така и първопричинния фактор – ранимостта на нервната система към стреса.

Гелсемиум D1000 и Аргентум нитрикум D1000 могат да се приемат 2 пъти дневно по 1 доза (10 глобули) за 1 седмица. После приемът постепенно се намалява, но ако няма подобрение до 7 дни от началото на лечението, се обърнете към лекар хомеопат. А дозировката на същите лекарства в разреждане D30 е 3 пъти дневно по 1 доза за 1 месец, след което 2 пъти дневно по 1 доза за 2 месеца.

Хомеопатичните лекарства за стрес се съчетават добре с Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU), които също балансират нервната система. Най-често използваната антистрес комбинация включва сол №2 калциев фосфат№5 калиев фосфат и №7 магнезиев фосфат, по 3 таблетки от всяка сол дневно. Тези минерали най-бързо се изчерпват в периоди на стрес и приемът им води до успокоение и повече енергия, препоръчва хомеопатът.

Антистрес терапия в ежедневието

Когато сме под напрежение, хитър и ефективен начин да си помогнем, е да отпуснем мускулите, тъй като те са свързани с нервната система. Разтягането от типа на стречинга е изключително добро – в рамките на 15-20 минути успокоява нервната система. Може да се направи и в офиса, но още по-силен ефект ще има, ако е на открито. Всяко раздвижване, съчетано с дълбоко дишане, ще помогне, тъй като при недостиг на кислород започват да се излъчват още повече от хормоните на стреса. Различни методи за релаксация, както и медитация и йога са сред първенците в антистрес занятията.

Важно е да намерим и своя личен бутон срещу стрес – музика, масаж или ароматерапия, звуци от природата или пък да се посмеем с книга в ръка или забавен филм. Споделянето с приятели и близки също е много важно, но е добре да се избягват всички „дразнители” под формата на приятели или роднини, от които чуваме само оплаквания и ни натоварват с негативизма си.