В самото начало, когато отношенията ни тепърва се развиват, сме изпълнени с възхищение и тревога. Инвестираме във все още слабата ни връзка много усилия. Но веднага след като усетим чувство на стабилност и сигурност, спираме да влагаме енергия за развитието на този брак. Как да съхраним интереса към партньора си по-късно - две, пет, десет години след първата среща?

"Ние забравяме да се запитаме какво мисли или чувства партньорът ни, като се заблуждаваме, че вече го знаем - казва психологът и консултант в университета в Йоханесбург Янне Данероп. - Това води до факта, че след известно време той или тя престава да ни бъде интересен".

Но в действителност, без значение колко време сте заедно, винаги можете да направите нещо, за да засилите връзката си. Ето на какво трябва да обърнете внимание, на един или друг етап от брака си.

2 Години: Време за смели разговори

Първоначалната тръпка вече е останала някъде назад. На преден план излиза въпросът за задълженията във връзката. "Това е най-доброто време, за да разберете дали остават в сила мечтите и плановете, които сте обсъждали в началото и да поговорите за важните теми, които все още не са повдигани. 

Цел: Да се преоткриете

Когато една връзка е в начален стадий, премахваме някои бариери, за да се сближим с нашия партньор. Но понеже опитът ни учи да бъдем по-сдържани, тези защитни сили постепенно се възстановяват. Нашето първоначално привличане се е основавало на нещо общо, независимо дали това е чувството за хумор или страстта към готвене. После разбираме, че нашият партньор е поразяващо различен от нас и това откритие може да ни шокира.

Въпреки това, тези разлики са гориво за сексуално привличане. Ако упорито избягвате конфликтите, вече не чувствате къде започва и къде свършва партньора ви. И това може да намали желанието да се наслаждавате на секса, нужно ви е да чувствате "различността" на партньора си.

„Цялата тайна е... да няма тайни между вас.” Янне Данероп използва термина "болезнено емоционална честност", за да опише колко важно е да говорите за своите чувства и мисли, за да избегнете емоционалното изключване.
Струва си да насърчавате своя партньор да прекарва време с приятели. На първия етап от връзката, двойка търси убежище в своето "гнездо". Но след като сте заедно вече 2 години, трябва да си разрешите един на друг общуване с външния свят, с приятели. Това е ценно и удостоверява, че уважавате интересите си един на друг. Купете билети за мач или концерт, където той ще отида с приятели. Нека да комуникира с тях, без чувство за вина. Така вие му показвате, че не се страхувате от социалните му контакти, в които не сте включени.

5 години: Време е да разширите репертоара си от комуникации 

Вече сте уточнили ангажиментите си един към друг, формирали сте общи интереси, имате общ кръг от приятели и най-вероятно сте установили връзка с новите си роднини.

Цел: Да използвате различните езици на любовта

В книгата "Петте езика на любовта", семейният съветник д-р Гари Чапмън описва различните езици, които ние използваме, за да даваме и получаваме любов. Повечето от нас са свикнали да използват един или два от тях и инстинктивно да пренебрегват другите. Ако започнете да използвате цялата палитра ще почувствате, че сте по-близки от всякога. Чапман вярва, че предпочитаният език с времето може да се промени. Например, може да забележите, че вече по-малко ви вълнува докосването, а имате нужда от повече загриженост.

Ако не редуваме тези езици, рискуваме да не бъдем в резонанс с нашия партньор. Опитайте за една седмица всеки ден да променяте езика на любовта и ще забележите кой предизвиква ответна реакция от страна на партньора ви. Така ще разберете какво точно очаква той от вас.

10 години: Време за решения

До сега във вашия семеен живот се е случвало нещо ново. Вие сте заживели заедно, направили сте сватба, ходили сте заедно на пътешествие, станали сте родители... всичко това се случва за първи път. Сега животът ви е по-стабилен и най-вероятно пред вас стоят много по-малко повратни моменти. Поради това чувствата понякога избледняват. Но в действителност, през този период може да засилите връзката си, като се насладите на това, което сте изградили заедно, на традициите, които сте създали.

Цел: Да поддържате своите традиции

Именно тези обичаи и правила, колкото и прозаични да са, ви отличават от другите двойки.Точно толкова уникални, колкото за пръстови отпечатъци, те създават ценно чувство за безкрайност на вашия общ живот.

Без значение дали това е празничен ритуал (например заедно да украсявате коледната елха) или всекидневен (да тичате сутрин, да слагате децата да спят), той ви позволява да се чувствате сигурни, обичани и желани, да си принадлежите един на друг.

Янне Данероп предлага да отбелязвате всички постижения по своя път. Дори, например, ако останете една седмица без децата – може да се възползвате от този момент, за да поразмишлявате заедно за вашите бъдещи планове, да не забравяте мечтите си. Важно е да се възнаградите за усилията, които сте направили в името на семейството по време на тези 10 години.

15 години: Време да помечтаете

Може би, вече сте изградили кариерата си. Децата не са толкова зависими от вас и може да отделяте повече време един за друг. Хубаво е да си припомните това, което сте били преди да решите да бъдете заедно, да отбележите всички предимства на семейния живот.

Цел: Да възстановите своите надежди и мечти

Нашите желания и страсти могат да кажат много за нас, за това какви сме и какви искаме да бъдем. По-скоро, животът не се е наредил по начина, по който сме си го представяли. Но това не означава, че трябва да зачеркнем старите мечти.

Според Данероп, идеалният случай в брачните отношения е всеки да действа като свидетел на житейското пътешествие на своя партньор. "Вие сте корицата на книгата, свързваща заедно листовете на неговата житейска история. Първите глави са посветени на неговото семейство, на някои от приятелите му, но вие можете да споделите с него цялата история, ако сте готови да го изслушате. Това е вашата привилегия и отговорност - да помогнете на партньора си да свърже своята история в едно цяло. За да направите това, вие трябва да му помогнете да бъде себе си и да не забравя мечтите си."

Ние всички имаме мечти, които сме изоставили, по една или друга причина, може би поради неблагоприятни обстоятелства или липса на време. Помагайки на партньора си да съживи забравените мечти, ние даваме нов тласък на нашите отношения. Какво е искал, за какво е жадувал някога? Какво е било - работа, хоби, начин на живот?

Може би неговите планове са били грандиозни - например да се превърнат в рок звезда. Разбира се, сега той едва ли има шанс да стане петият в U2. Помогнете му да преосмисли и преформулира тази мечта. Може би е време да взима уроци по китара?  Помислете за това, което като двойка може да направите за осъществяването на тази мечта.