Вашите деца често се разболяват през зимата? Как да избегнете настинките?

В "сезона на настинките," хората често боледуват от остри респираторни вирусни инфекции. Д-р Комаровски напомня на родителите за основните правила за предотвратяване на ОВИ.

1. Колкото по-малко хора – толкова по-малко вируси!

Избягвайте многолюдните места. Концентрацията на вируси на открито е хиляди пъти по-малка, отколкото в която и да е стая, независимо дали това е апартамент, класна стая или метрото. Помислете дали наистина е крайно наложително да отидете там с малчуганите си?

2. Спазвайте дистанция!

Ако видите (или чуете) някой със симптоми на ОВИ (кашлица, кихане, хрема, запушен нос) – останете на възможно най-голямо разстояние от него. Колкото по-близо сте до лицето, толкова по-голяма е вероятността да бъдете заразени.

3. Ръцете на болния са източник на инфекция!

По-малко ръкостискания. Използвайте ръкавици, когато сте принудени да вземете нещо на обществено мястоили да дадете такова на детето си. С особено внимание се отнасяйте към дръжките на вратите и парапетите, навсякъде в градския транспорт.

4. В поликлиниката и болницата - само в краен случай! 

Шансът да пипнете вирус е особено висок, където има много деца и особено когато са болни - бъдете безкрайно внимателни при посещение в детските поликлиники.

5. Не се прегрявайте! Хидратирайте! Проветрявайте!

Вирусните частици за цели часове и дни остават активни в прашен, сух и топъл въздух. Умират почти веднага в чист, хладен и влажен въздух. Оптималните параметри на въздуха в жилищните помещения са: температура 16-22 ° C, относителна влажност - 40-70%. Създавайте комфорт в този диапазон. Ако ви е студено - облечете се!

6. Ако не е възможно да измиете своите или ръцете на детето си - използвайте мокри хигиенни и дезинфекциращи кърпички.

7. Овлажнявайте лигавицата на дихателните пътища.

Използвайте капки за нос или аерозоли на основата на солев разтвор (колкото повече хора има наоколо - толкова по-често). Изплаквайте устата си с обикновена вода или пригответе сами един прост физиологичен разтвор: 1 чаена лъжичка сол на 1 литър вряла вода. 

И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ:

- маската не защитава здравия човек, в това число и децата, и не трябва да се носи от здрави. Тя трябва да се поставя на устата само на болни хора, като по този начин да намали тяхната заразност;

- лекарства, които намаляват вероятността от ОВИ, не съществуват;

- вероятността от ОВИ намалява желанието за хранене, активно движение, възможността да се наспивате, усмивката и доброто настроение.