В човешкото стъпало има около 29 мускула. И след тежък работен ден или дълги периоди на стоене прави може да изглежда, че всеки един от тях крещи.

Разбираме това чувство добре и можем да ви помогнем да се справите с него. Със следните съвети можете да се отпуснете, а краката ви ще ви благодарят по-късно.

1. Опитайте сетивна разходка

Сензорната разходка е дейност, при която ходите боси по различни текстури. Има паркове, в които се комбинират кръгли камъни, дървесна кора, листа и трева, което ви дава релаксиращо усещане, докато стъпвате върху различните материали. Можете също да опитате да направите това със завързани очи, като ходите по трева или мек килим, за да осигурите на себе си и на краката си релаксиращо, комфортно изживяване.

2. Ексфолирайте краката си

За гладки и уморени крака опитайте да комбинирате приятен масаж с малко ексфолиране. Докато се къпете, използвайте ексфолиант като скраб или пемза и внимателно го масажирайте в краката си. Това е чудесно за тези, които се опитват да избегнат мазоли и пукнатини по петите. След това ги изплакнете с топла вода и овлажнете меките си крака.

3. Масажирайте ги с топка за тенис

Ако имате нужда от релаксиращ масаж, но желаете незабавно облекчение след дълъг работен ден, ето решение за вас. Това, от което се нуждаете, е ролка или тенис топка. С петата внимателно плъзнете напред-назад топката за приятен масаж, който може да облекчи сухожилията. Това ще ви помогне да предотвратите спазми, да облекчите напрежението и ще ви осигури релакс!

4. Упражнявайте краката си

За да укрепите краката си, опитайте да ги разтегнете и упражнявате. Има много просто упражнение, което можете да опитате.

• Поставете малка кърпа на земята - най-добра е на гладка повърхност.

• Поставете крака си в края на кърпата, оставяйки петите върху плата.

• Натиснете петата си върху кърпата и навийте пръстите навътре, като прищипите плата.

5. Нанесете лед

Ако петите на краката ви болят или изглеждат подути, има вероятност да имате някакво възпаление. Ако това се случи, опитайте да увиете лед или пакет замразени зеленчуци в кърпа и да го приложите на краката за 15 минути. Ако болката продължава, консултирайте се с лекар, за да проучите други начини за лечение.

6. Опитайте бананова паста

Ако чувствате, че краката ви са уморени и се нуждаят от педикюр, „лекарството“ може да е в кухнята ви. За бананова паста рецептата е доста проста.

• В купа или чиния намачкайте банан, така че да стане паста.

• Накиснете краката си в топла вода.

• Извадете единия крак от водата и го масажирайте с пастата, покривайки го до прасеца. Правете това с кръгови движения в продължение на 4 минути.

• Изплакнете и повторете същото на другия крак.

7. Изрежете ноктите си

Чувствали ли сте някога, че пръстите на краката ви болят след дълъг ден носене на обувки? Може ноктите на краката ви да са твърде дълги. Ако продължават да се притискат към обувките, може да получите травма, удебелени нокти, мазоли и дори болка. Не се притеснявайте, решението е просто. Подрязването на ноктите до умерена дължина, изчистването им и премахването на остри ръбове ще помогне да ги запазите здрави и безболезнени.

Кой от тези съвети ви хареса най-много? Каква е вашата рутинна грижа за краката ви?