Изпитвате ли емоционална претовареност? Чувала съм репликата „Бъди мила“ стотици пъти през живота си, а чувството, което ме е завладявало най-често, е било гняв. Но гневът не е здравословен. След това плачех, но казвах на себе си, че не трябва да го правя.

Не беше добре да съм ядосана, не беше добре да съм тъжна, не беше добре и да плача. Какво да направя със себе си тогава? Емоциите в мен се превърнаха в някакво бойно поле, а аз стоях по средата и се чувствах объркана и изгубена.

Знаете ли, че трудностите в емоционален план могат да доведат до следните проблеми:

Безпокойство и депресия – неизразените чувства се обръщат срещу самите нас.
Болести – когато не изразяваме себе си повишаваме нивата на стрес и тялото ни се разболява.
Подтискане на желанията ни – съобразявайки се с хората около нас, спираме да се съсредоточаваме върху това което  НИЕ искаме.

Какво ще се случи обаче, ако оставите всяка една емоция да излезе на свобода? Има ли някаква полза от това? Да, има! Четете и ще разберете.

Вие сте своята автентична същност

Имате ли представа от какво лишавате света като подтискате себе си? Научно доказано е, че ако не изразявате лошите си черти – гняв, недоволство и всичко негативно, това означава, че не показвате и хубавите си качества. Започнете да се появявате в този свят и заявявайте себе си твърдо. Колкото повече го правите, толкова по-лесно ще става. Ще усетите едно огромно облекчение в себе си, което ще балансира урагана от чувства, който ви залива всеки ден. Именно тогава ще започнете да намирате правилните неща за вас – работа, партньор, занимания, приятели.
Не лишавайте света от себе си! Имате какво да му покажете.

Ще усетите увереност

Когато изразяваме автентично емоциите си, започваме да се чувстваме по-уверени в себе си и в нещата, които наистина желаем. Ще започнете да усещате по-голяма вътрешна стабилност и ще осъзнаете, че заслужавате повече.

Повече грешки са равни на повече креативност

Разбира се, ще правим грешки и това е повече от нормално. Но няма страшно, никой няма да е смъртно ранен. Да простите на себе си ще ви даде повече ентусиазъм за действие. Откажете се от глупостта постоянно да се обвинявате в нещо. Това ви спира и не ви позволява да излезе от черупката си. Не само, че ще станете по-смели, а ще откриете колко много идеи имате, които искате да осъществите. Правете грешки. Повтаряйте ги. Всичко е наред. Ще научите урока си.

Няколко съвета от нас:

  • Повикайте във възглавницата си. Ядосани сте, но не искате никой да става свидетел на това настроение – няма страшно. Заровете лице във възглавницата и се навикайте. Това е изключително терапевтично.
  • Прегърнете дърво. Да, и това може да ви звучи странно, но се оказва, че дърветата поемат негативната енергия от нас. Те могат да ни помогнат да се освободим от напрежението.
  • Танцувайте на силна музика. Музиката е тази, която повишава настроението ви. Когато сте сами не подтискайте нито едно естествено движение на тялото. Никой не ви гледа – позволете си да изглеждате малко луди. Ще ви накара да се посмеете на себе си, което е най-добрата терапия.

Не забравяйте, че тази емоционална бъркотия е най-голямото ви богатство. Грейте, плачете, радвайте се и се показвайте на хората.
Опитайте се и се насладете на коренната промяна в себе си!