Усмивката е най-силното оръжие на всяка жена. За да ви е от полза обаче, то винаги трябва да е добре почистено и блестящо. Зъбният камък е голям замърсител на нашето оръжие в това отношение. Нека видим как може да се справим с него :)

Зъбният камък бива 2 вида - супрагингивален - надвенечен и субгингивален - подвенечен. Посещението при стоматолог е най-лесният начин за премахването му. Отстраняването на зъбния камък от специалист трябва да се извършва не повече от 2 пъти годишно. А ето и няколко съвета за почистване на зъбите в домашни условия:
  • Почистване със сода бикарбонат
    Дерматолозите са негативно настроени към този метод, тъй като според тях това нарушава емайла на зъба, но според специалисти приемането на контастни храни и напитки е много по-лошо, защото в този случай се със сигурност се получава повреждане на най-горния слой на зъба.Преди да измиете зъбите си с паста за зъби, сложете същото количество сода бикарбонат. После може да освежите с пастата си или с вода за уста.

  • Разтвор от лайка и слънчогледова пита
    Наситнете една слънчогледова пита (без семките) на дребни парчета, сложете 4 лъжици цвят от липа (изсушен) и варете в 1л вода за 25-30 мин. С получения прецеден разтвор плакнете устната кухина, колкото пъти се сетите през деня. В комбинация липовият цвят и слънчогледовата пита, ще размекнат зъбния камък и ще го отстранят.
      За да избегнете горепосочените методи, внимавайте с приемането на храни и напитки, които полепват по зъбите ви. Защото красивата усмивка отваря за много заключени врати!