„Слънцето е здраве и не може да ми навреди!“... Колко пъти сте били на мнение, че слънчевите лъчи са начинът да се сдобием с така необходимия витамин D и няма как да прекалим със слънчевите бани? Колко пъти ви се е случвало да прекарате цял ден на плажа без слънцезащитен продукт?

Истината е, че точно този начин на мислене може да доведе до трайни вреди за кожата ни или така нареченото фотостареене. Основният виновник за фотостареенето на кожата са ултравиолетовите лъчи. Те причиняват неравномерно задебеляване на горните слоеве на кожата, вследствие на което еластичните влакна се разрушават. Излишно е да споменаваме, че фотостареенето се свързва и с преждевременната загуба на блясък и еластичност на кожата. Щетите върху кожата от неправилното излагане на слънце можгат да доведат и до сериозни здравословни последствия. Ето защо е важно да знаем как да предпазим кожата си от фотостареене.

Слънцезащита

Най-верният ни съюзник в борбата срещу фотостареенето, разбира се е слънцезащитният лосион. Именно тук е мястото да отбележим, че независимо дали сме в града, в планината, или на морския бряг, не бива да забравяме слънцезащитните продукти.

Задължително е да предпазим лицето, като за целта трябва да изберем слънцезащитен продукт, който е специално предназначен за лице. Желателно е той да бъде с по-висок SPF фактор, тъй като кожата на лицето е по-тънка.

Добрата новина е, че вече можем да се доверим на слънцезащитен продукт от Eucerin, който е специално създаден да предотвратява фотостареенето на кожата. Можем да разчитаме на слънцезащитния флуид за контрол на фотостареенето Sun Fluid Photoaging Control SPF 50, благодарение на който кожата ни е защитена от UVA/UVB лъчите. А за тялото можем да изберем лосиона Photoaging Control. Леката му текстура ни гарантира, че няма да има неприятно лепкаво усещане, а кожата ни ще бъде защитена от фотостареене и изгаряния.

Много е важно е осигурим цялостна защита от слънцето. Това означава, че доста често пропускаме ключови части на тялото. Става дума за ръцете и деколтето, които са изложени на слънчевите лъчи, дори когато сме в града.

Правилна храна

Може и да ви се струва странно, но антиоксидантите, които се съдържат в някои храни, също могат да бъдат наши съюзници в борбата срещу фотостареенето. Прибавете повече плодове и зеленчуци към ежедневното меню. Не забравяйте и зехтина, който е един от най-популярните източници на антиоксиданти.

Подходящо облекло

Ако ви предстои дълъг ден в града, не пропускайте да се оборудвате с тънък шал. Можете да разчитате на него, когато слънчевите лъчи станат прекалено силни и усещате, че раменете ви ще бъдат първите потърпевши. Доверете се на ленените материи, които са чудесен избор в горещите дни.

Лесно е предотвратим фотостареенето на кожата, за да се радваме на младежки вид по-дълго. Необходимо е просто да изберем правилната слънцезащита.