Астрономическото лято все е още не е дошло, но летните отпуски започват! Независимо дали отивате на море, или на някоя дългоочаквана екскурзия в чужбина, не бива да забравяте за слънцезащитния крем и слънчевите очила!

Към тях в куфара ще прибавим и няколко ценни съвета за това как да защитите кожата си от слънцето:

Използвайте слънцезащитен крем...

При много силно слънце 15 минути са достатъчни, за да изгорите, ако имате много чувствителна и бяла кожа. Тъй като слънцезащитният крем не действа веднага, не бива да се мажете с крем едва когато стъпите на плажа. Намажете се 15 минути, преди да излезете. Фактор 15 е достатъчен за повечето хора, но ако сте с много бяла кожа – използвайте от 30 нагоре. Онези от вас, които работят навън, също трябва да използват фактор 30.

…и го използвайте често...

Трябва да нанасяте крема повторно на всеки 2 часа или дори по-често, ако плувате или се потите обилно.

... особено, ако имате мазна и акнетична кожа!

Наясно сте, че причинените от слънцето увреждания включват неща като преждевременно стареене, хиперпигментация и дори рак на кожата. Но знаете ли, че най-потърпевша и податлива на всички тях се оказва именно мазната и склонна към акне кожа? За да получи специализирана и последователна защита не само в топлите месеци, а през цялата година, учените от Eucerin вложиха усилията си и разработиха слънцезащитен продукт Eucerin Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch Face SPF 30 и 50+, чиято ултра лека гел-крем текстура съдържа ефикасни UV филтри, биологична клетъчна защита и технология за контрол на омазняването. Резултатът е видим, благодарение на уникалната по рода си комбинация от три абсорбиращи себума пигмента и Л-карнитин, който намалява производството му, а в допълнение към всичко това кожата е моментално и дълготрайно матирана за перфектен завършек. 

Имайте предвид и климата

Ефективността на слънцезащитния крем може да се повлияе от фактори като влажността на въздуха, силата на вятъра и температурата.

Стойте на сянка

Не се излагайте твърде дълго на слънце, а когато е възможно, стойте на сянка. Ако ще се разхождате, не забравяйте да си вземете широкопола шапка, която ще предпази лицето, врата и ушите ви.

Изберете правилните дрехи

Ако ще ходите на екскурзия през лятото, задължително подберете широки дрехи, с които ще ви е удобно и прохладно.

Защитете очите си

UV лъчите вредят и на очите ви. Предпазете ги с висококачествени очила, които наистина спират вредните лъчи. Очилата трябва да са големи и да пасват добре на лицето ви, за да не може лъчите да се „промушат“ покрай тях.

Избягвайте слънцето между 11 – 16 ч.

В този период слънцето е най-силно и риска от изгаряне и прилошаване се покачва.

Предпазете добре децата си

Според експертите децата и младежите по-често се излагат на слънце от възрастните. Нещо повече, още преди да навършим 20 години вече сме събрали огромна част от слънчевите лъчи, на които ще бъдем изложени през живота си. Други проучвания твърдят, че изгарянията в детството след години повишават риска от рак на кожата. Затова е много важно децата да бъдат защитени. Използвайте крем с фактор 30-50 и ги намажете, преди да излязат навън. Педиатрите не препоръчват да се използва слънцезащитен крем при бебета под 6 месеца. Те трябва да се държат на сянка.

Първо слънцезащитният крем, а след това репелентът

Както знаем, една от най-неприятните черти на лятото са досадните комари, затова много от нас използват репеленти против насекоми. Ако ще използвате и слънцезащитен крем, и репелент, първо нанесете слънцезащитния крем.

Обърнете се към лекар, когато е необходимо

С някои проблеми, като лекото изгаряне или топлинните крампи, можете да се справите и сами с помощта на вода и почивка на хладно място. Но задължително трябва да потърсите лекар, ако забелязвате ранни признаци за топлинен удар – загуба на равновесие, силно главоболие, гадене или повишена телесна температура.