Има безброй хубави навици, които трябва да си изградим, за да живеем здравословно – да спортуваме, да се храним здравословно, да не си лягаме посред нощ... Изграждането на тези навици изисква много усилия, но днес ще поговорим за една положителна промяна, която не изисква почти никакви усилия от вас – правилната стойка! Правилната поза на тялото всъщност е много по-важна, отколкото си мислим, както за физическото, така и за психическото ни здраве.

Депресия

Проучване от Университета на Сан Франциско показва, че ходенето с отпусната, приведена поза понижава енергията и може да доведе до депресивни чувства. За щастие, ходенето с по-изправена поза създава обратните усещания. Професорът по здравно образование Ерик Пепър открива, че ако ходим гордо изправени, настроението ни се подобрява, а нивата на енергия се покачват. „Смятаме, че мозъкът и тялото са здраво свързани и комуникацията е двустранна”, споделя проф. Пепър. „Когато тялото ти е в радостна поза, е по-трудно да те налегнат депресивни мисли.”

Също както движението и упражненията покачват щастието и енергията, позата влияе на настроението ни. „Ако внесете повече движение в живота си, нивото на енергията и качеството ви на живот се покачват. Принципът е, че вие убеждавате тялото си, че му е нужна повече енергия.”

Проф. Пепър изследвал 110 студенти. Те първо били накарани да вървят по един коридор с приведена, отпусната стойка, а след това да вървят по същия коридор, но с бързи движения и изправена стойка. След всяко такова упражнение участниците в изследването били помолени да отговорят на въпроси, свързани с тяхната моментна енергичност. Всички от групата отговорили, че ходенето с отпусната стойка намалявало енергията им, докато другият тип ходене повишавал нивата им на енергия. Проф. Пепър отчита, че има и други фактори, които влияят на енергията и депресията, но вярва, че подобряването на стойката, може да помогне в борбата с депресията.

Мускулна треска и схващания

Ако често усещате тялото си уморено, напрегнато или схванато без повод, то вашата стойка може да е причината. Според Канзанската фондация за хиропрактика, ако имате лоша стойка, мускулите трябва да работят повече, за да поддържат тялото изправено. Изразходвате много повече енергия, докато се движите, което влияе на настроението ви.

Схванатите мускули (особено на врата, гърба, ръцете и краката) могат да са причинени от неправилна стойка. Повече от 80% от болките във врата и гърба са в резултат от неправилна стойка в продължение на години. Ако подобрите стойката си, ще намалите шансовете да развиете остеоартрит в напреднала възраст.

Стрес

Проучване на Колумбийския университет и Харвардския университет доказва, че нивата на стрес се покачват при лоша стойка. Докладът показва, че при хората, които заемат властови пози, с отворени рамене и изправен гръбнак, нивата на тестостерона се покачват с 20%, а нивата на хормона на стреса, кортизол, се понижават с 25%. При тези, които стоят приведени, има намаляване на тестостерона с 10% и увеличаване на кортизола с 15%.

Освен това, когато седите приведени и прегърбени, засягате дишането. Плитките вдишвания при такава поза натоварват допълнително белите ви дробове, защото трябва да се движат по-бързо, за да наваксват с нивата на кислорода. Това натоварва и сърцето, защото то трябва да тупти по-бързо, за да осигури достатъчно кръв, която да транспортира кислорода. Това е омагьосан кръг, който вреди на цялото ви тяло.

Неочаквана болка

Болката, предизвикана от лошата стойка, може да се появи по изненадващи начини. Ако навеждате често главата си напред, мускулите на лицето, и най-вече на челюстта, се стягат. Ако го правите много често, това може да доведе до главоболие и болки в челюстта. Стискането на челюстта предизвиква и търкане на зъбите, което може да разруши емайла и да доведе до чувствителни зъби. Честото стягане на челюстта може да предизвика натоварване в темпоромандибуларната става, което я износва. Напрежението може да доведе до болки във врата и гърба.

Внимавайте да не се престараете в усилието да стоите изправени, защото ако държите раменете неестествено назад, това може да предизвика напрежение в мускулите, болка и скованост. С времето прегърбването и цялостната лоша стойка може да доведе до проблеми с гръбначния стълб.

Увереност

Неправилната поза влияе не само на личното ви чувство за увереност, но и как другите ви възприемат. Сред животинското царство позата е първичен признак за сила. При хората има връзка между властовата поза и чувството за сила, което е свързано и със склонността към риск.

Изследователите дали на участниците 2 долара и им казали, че могат да ги задържат или да ги заложат на зарове и да спечелят 4 долара. Участниците, които заемали властова поза, се чувствали по-силни и с 45% било по-вероятно да заложат парите. За да почувствате прилив на увереност точно преди интервю за работа, заемете поза като супергерой.

Как да подобрите стойката си

Ако вече ви уплашихме, време е да научите как да подобрите стойката си.

Как да тренирате

За да заздравите мускулите на гръбнака си, може да опитате с йога, пилатес или друг спорт с бавни, контролирани движения.

Как да седите

Трябва гръбнакът ви да е опрян в облегалката на стола ви. Постарайте се да не се изгърбвате или да се навеждате напред. Когато седите на бюро, най-добре е ръцете ви да са поставени на 75-90 градуса спрямо лактите. Коленете трябва да са на една линия с бедрата или малко по-нагоре. И двата ви крака трябва да са плътно прилепнали на пода. Но най-важното е да ставате и да се разхождате от време на време.

Как да стоите

Трябва тежестта да е разпределена предимно върху петите, а не в предната част на ходилото. Краката трябва да са раздалечени на разстоянието на раменете. Ръцете трябва да се движат свободно около тялото, не стягайте коленете. Ако стоите от дълго време прави, премествайте тежестта от единия крак върху другия и се „люлейте” напред-назад върху петите и пръстите. Дръжте брадичката леко прибрана, за да може главата да е в правилна позиция. И стоите изправени, разбира се.

Как да вървите

Когато ходите, дръжте главата изправена и гледайте право напред. Избягвайте да навеждате глава и дръжте раменете в една линия с останалата част от тялото ви.

Как да шофирате

Трябва да седите с гръб, прилепнал към седалката. Нагласете добре разстоянието между седалката и волана, за да не се навеждате напред.