Джак Канфийлд е водещ експерт в областта на личностната мотивация. Той е съавтор на нашумялата поредица "Пилешка супа за душата" и автор на „Тайната“.

На една от лекциите си той демонстрира как реагираме към критиката и как би трябвало да се справим с нея.

Канфийлд се приближава към една от участничките в семинара му и казва:

„Изнасял съм много лекции и съм водил много семинари, но за първи път виждам толкова глупав човек сред присъстващите.“

Съвсем нормално, момичето е шокирано и се разстройва от грубия коментар. Канфийлд обаче я успокоява и й казва, че това е просто упражнение.

След това я поглежда отново и казва: „Изнасял съм много лекции и съм водил много семинари, но за първи път виждам момиче със зелена коса сред присъстващите.“ Този път момичето се разсмяло.

„Защо се смеете?“, попитал я Джак.

„Защото косата ми не е зелена.“

„Тогава защо се засегнахте от първия ми коментар?“

Неградивната критика и обидите могат да ни засегнат само ако ние самите се възприемаме по този негативен начин. Ако сме уверени в себе си, ако знаем, че сме умни, красиви и добри, независимо какви обиди ни отправят околните, ние ще намерим сили да се изправим пред живота с усмивка.

Хората са склонни да откриват критика към самите тях къде ли не – в случаен поглед, в песни или в невинни шеги. Ние често откриваме критика дори там, където я няма.

Така че следващия път, когато някой каже нещо негативно за теб, задай си този въпрос: Наистина ли имам „зелена коса“? И, вместо да униваш, използвай градивната критика, за да се развиваш.