Математиката е навсякъде и банята не прави изключение. Оказва се, че ъгълът, създаден от ректума, когато седите в тоалетната, се отразява на здравето! С други думи, има точен начин и погрешен такъв.

Днес ще разгледаме математиката, свързана с това да отидем до тоалетната, за да разберем каква е най-добрата позиция за седене там и като бонус ще разкрием как са свързани изпражненията и щастието.

Клякане

Според едно проучване клякането е най-добрата позиция, докато сте в тоалетната. Разбира се, за западноевропейците това може да не е идеално, тъй като тоалетните са проектирани така, че хората да седят на тях и да се навеждат леко напред.

Седнали и наклонени напред

В зависимост от използвания ъгъл, навеждането напред може да не е най-добрата идея. В крайна сметка, независимо дали седите или не, съществува правилно положение на червата. Ако се навеждате, нека лактите ви докоснат коленете. В това положение всъщност можете да възпроизведете ъгъла на клек.

Седнали и наклонени назад

Ако следваме съветите на едно проучване, което показва, че клякането е най-приятният начин да отидете до тоалетна, тогава седенето и облягането назад е може би лоша идея. В този случай ъгълът, създаден между мускула puborectalis и ректума, изисква повече усилия.

Седнали и обърнати към казанчето

Това не е най-удобният начин да отидете до тоалетна. От една страна, ви пречи наистина да можете да се наведете напред, за да изпълнявате клекнала позиция, както препоръчва Джулия Ендърс. От друга страна, подобно непрактично положение може да ви накара да останете по-дълго в тоалетната или дори да се напрягате, което също не е добре.

Обратно клякане

Ако клякането в западна баня е сложно, обратното клякане може да доведе забавлението до съвсем ново ниво. В крайна сметка ефектът върху тялото ви е един и същ, тъй като се създава по-малко остър ъгъл. Той обаче повдига друг въпрос...

 
Бонус: Как изпражненията са свързани с емоционалното благополучие

Правилната позиция в тоалетната е важна, защото позволява лесно да освободите изпражненията. В скорошно откритие учени от Белгия доказаха, че чревните микроби могат да повлияят на нервната система, като по този начин влияят и на настроението. Не е ясно каква е връзката между психичното здраве и бактериите. Но това, което изглежда вярно е, че дисбалансът в бактериите в червата, който може да бъде създаден чрез седене в неправилна позиция в банята, може да причини хронични разстройства.

Знаете ли други позиции в тоалетната, които могат да окажат влияние върху здравето?