Съвсем нормално е децата в началните класове на училище да канят всичките си съученици на рождения си ден. Когато Дженифър Кис-Енгеле раздала поканите за рождения ден на сина си Сойер по време на Коледната ваканция, тя разпратила поканите избирателно, защото знаела, че не всички са в града по това време и знаела, че заради това синът й няма да бъде поканен на всички рождени дни. Но във Фейсбук публикация тя пише писмо до родител, който поканил всички деца от класа на Сойер на рождения ден на сина си - всички деца без Сойер.

“Знам, че не е, защото е лош - не бихте могли да срещнете по-щастливо дете”, пише Дженифър. “Знам, че не е, защото е забавен, той има страхотно чувство за хумор и заразителен смях… Единствената причина да решите, че няма лошо в това да не поканите сина ми на рождения ден на вашето дете, е защото Сойер страда от Синдром на Даун”.

По-нататък в писмото, Дженифър казва на майката, че не й е ядосана, защото не е информирана за Синдрома на Даун, а защото е позволила и нейният син да бъде уплашен, несигурен и дезинформиран. Дженифър посочва ефектите, които това решение би оказало върху детето на тази майка.

“Това е отлична възможност да преподадете житейски урок на детето си. То ще си спомня моментът, в който майка му му е казала, че не е хубаво да изолираш някого заради неговата инвалидност, раса или пол. Знам, че искате за детето си същите неща, които аз искам за моето. Като родители желаем децата ни да бъдат харесвани, да имат приятели и да не бъдат изоставяни. И начинът, по който постигаме това, е да дадем на детето си положителен пример и да го окуражим да прави избори, които може би няма да му е лесно да осмислят заради крехката си възраст. Но един ден ще си спомня и ще разбере мъдростта, която вие сте споделили с него”.

След като тази публикация станала изключително популярна, Дженифър Кис-Енгеле щастливо информирала всички, че Сойер е получил специална покана за партито. “Има толкова много деца със специални нужди (а и без такива), които просто биват изолирани от другите. Смятам, че ние като родители, трябва да вършим по-добра работа в насърчаването на отношенията между хлапетата ни”.

Съгласни ли сте с мнението й?