Посвещавам този текст на теб, скъпа моя! Защото си не само прекрасен приятел, но и прекрасен човек. Защото си истинска, защото си различна, защото си автентична! Защото си Стрелец...

Какво научих (и продължавам да уча) от моята приятелка Стрелец

1. Не се задоволявай със статуквото.

Ти ме учиш да надскачам границите си. Да излизам от зоната си на комфорт. Да провокирам себе си... а защо не и хората около себе си. Ти ме учиш да съм смела и да поемам рискове. Ти ме учиш да живея.

2. От теб зависи да се забавляваш - където и да си, с когото и да си.

Ти ме учиш, че човек може да се забавлява винаги и навсякъде. И това няма нищо общо нито с възрастта, нито с обкръжението, нито със заниманието. Има общо само с вътрешната ти нагласа и готовността да гледаш с нови очи света.

3. Човек може да намери общ език с всеки.

Ти ме учиш, че човек сам решава дали да се затвори за хората около себе си, или да им даде шанс - шанс да ги опознае и да научи нещо ново. Защото всеки човек, когото срещаме, е възможност да разширим мирогледа си - стига просто да чуем неговата гледна точка, стига просто да му позволим да ни разкаже своята история...

4. Не приемай приятелите си за даденост.

Ти ме учиш, че човек трябва да се грижи за приятелите си. Дори за тези, които са до него от години и го познават като петте пръста на ръката си. Всъщност... най-вече за тях трябва да се грижи. Защото, ако искаш да имаш верни приятели, първо ти трябва да си такъв.

5. Виждай доброто у хората, ако искаш да живееш по-добре.

Ти ме учиш, че у всеки човек има нещо, което си струва да бъде харесано. Стига да имаш очи за него. Учиш ме, че, ако виждам доброто у всеки, ще започна да го виждам и у себе си, ще започна да го виждам и в света около себе си.

6. Не изневерявай на принципите си.

Ти ме учиш, че човек трябва да е верен на разбиранията си, защото това значи да е верен на себе си. Учиш ме, че трябва да отстоява мнението си и да защитава позицията си, защото това всъщност значи да позволи да се чуе гласът на сърцето му.

7. Когато обичаш, обичай без задръжки и застраховки.

Ти ме учиш, че, когато даваш сърцето си на някого, трябва да го правиш, без да се питаш дали ще получиш същото в замяна. Иначе няма смисъл да го правиш. Учиш ме, че истинската любов не изисква, а приема. Че да обичаш значи първо да даваш и час след това да получаваш.

Ти просто ме учиш как да живея. Непринудено, смело и щастливо... като истински Стрелец, макар и да не съм