Едни от най-щастливите сълзи, които един родител може да изплаче, са когато сладкото му бебче отвори уста и каже „мама” или „тате”. Първите думи на детето ти са едно от многото запомнящи се събития в твоя живот, защото си чакала почти 18 месеца, преди да разбереш, че то вече е голямо и може да прави и това. Първите думички са нещо, което е способно да запълни сърцето ти с топлина и емоция, която думите не могат да опишат!

Но знаеш ли, че първите истински думи на бебето ти не са „мама” или „тате”. Да, смята се, че точно те са най-често казаните, но това са просто думите, всичи са очаквали от него, тъй като са му ги повтаряли безброй пъти, откакто се е родило.

Всъщност първите истински думи на твоето детенце са вторите първи думи, които могат да бъдат нещо съвсем различно от очакваното, в зависимост от ситуациите, в които е попадало, а също и от хората и предметите, които са били около него.

Сигурни сме, че за теб самата, както и за всеки родител, гледката да видиш как малкото му мозъче се напряга, за да разбере всичко, което е около него, след това да го запомни, да го изрече и да се научи да го използва при комуникация, е една от най-умилителните.

Спомням си една от вторите първи думи на най-голямото ми дете. Тя беше „макарони”. По телевизията даваха реклама на паста, чиято музика го забавляваше и той често вдигаше ръце във въздуха, сякаш танцува. И всеки път, когато отивахме в супермаркета, той винаги се насочваше към един и същ пакет макарони и изричаше думичката, като че ли пликът е всичко, което някога е искал на тази планета.

Когато малката ми дъщеря се роди беше влюбена в котката, която имахме. Преследваше я навсякъде или просто само я наблюдаваше как обикаля, храни се и спи. Котката също обичаше детето толкова много, че тя беше единствената, с която си играеше и мъркаше, когато се гушкаха. Следователно, не беше изненада, че втората ѝ първа дума беше „котка”. Сега дъщеря ми е на 10 години и любовта ѝ към животните не е намаляла и със стотна. Навсякъде, където отиде, винаги се сприятелява с кучетата и котките, като повечето от тях дори често ни изпращат до вкъщи.

Най-малкото ми дете съвсем скоро навърши 5 години и никога няма да забравя как повтаряше „стик” отново и отново, след като разбра, че името на любимата му играчка не е прекалено трудно за произнасяне. Колкото и малък да е все още, той обича да играе бейзбол с баща си. 

Днес, от позицията на многодетна майка на три прекрасни съкровища, е забавно да разбера, че всъщност всяка втора първа дума е повече от необикновена. Тя е индикатор за неговата личност, интереси и дори това, което би го привлякло като бъдеща професия в бъдеще. Затова е важно да обръщаме внимание на вторите първи думички, защото те са всъщност важните и истинските първи думи на нашите мъничета. Те са именно нещото, което децата ни най-много обичат и на което се радват най-много. Поне в този период от живота си. Но е важно и да внимаваме за тях, тъй като малкият бърборко може напълно да ни изненада с познанията си за света и за това, което смята за свое любимо нещо!