Някои ястия са толкова пикантни, че готвачите трябва да носят противогаз, докато готвят, за да предпазят очите си от изгаряне. Яденето на такава храна има неоспоримо влияние върху цялото тяло. Но не много хора са наясно с положителните и отрицателните ефекти, с които ще трябва да се сблъскат.

Разбрахме какво се случва с телата ни, когато ядем пикантна храна.

1. Може да отслабнете

Яденето на пикантна храна е лесен начин за изгаряне на малко повече мазнини. Нищо не може да замени упражненията и здравословното хранене, но капсиноидите, които се съдържат в чушките, не могат да навредят. Те са известни с увеличаването на енергийните разходи и намаляването на телесните мазнини.

2. Толерантността ви към болката ще се увеличи

Трудно е да се повярва, тъй като яденето на пикантна храна само по себе си е болезнено за някои хора. Специалистите обаче предполагат, че капсаицинът може да се насочи към специално вещество в мозъка ни, което е отговорно за болезнените чувства. Той го подвежда да игнорира болката - приятен бонус за тези, които не се страхуват от горещи неща.

3. Имунната ви система ще се подобри

Докато се наслаждавате на пикантна храна, тялото ви се обогатява с антиоксиданти. Това е особено полезно по време на грипния сезон, тъй като антиоксидантите ни предпазват от микроби, които атакуват телата ни. Ако вече се чувствате болни, гответе нещо с люти чушки, за да поддържате имунитета си силен.

4. Има шанс да живеете по-дълго

Едно проучване показва, че тези, които ядат пикантна храна 6-7 дни седмично, са с 14% по-ниска смъртност. Изследването наблюдава любителите на пикантната храна независимо от други рискови фактори, така че тя няма да помогне на тези, които имат нездравословен начин на живот.

5. Консумацията ви на захар ще намалее

Вече не е тайна, че захарта е ужасна за здравето, но намаляването на количеството не е лесно. Експертите казват, че добавянето на пикантни ястия в менюто ви от време на време може да помогне за борба с апетита за захар. Подобно е на изпиването на чаша портокалов сок след измиване на зъбите - след като ядем нещо пикантно, обикновено не искаме нищо сладко. Просто още една причина да подадем чили соса!

6. Вкусовите ви рецептори ще страдат

Езикът ви ще е първият, който ще почувства негативните последици от желанието ви за пикантна храна. Той ще почувства парещо усещане и това не е просто чувство, а истинско изгаряне. Поради това няма да можете да вкусите толкова много вкусове, колкото преди, но не се притеснявайте, това е само временно. Вкусовите ви рецептори ще се възстановят, освен ако не ядете твърде много пикантна храна ежедневно за дълго време.

7. Може да предизвика алергична реакция

Някои хора казват, че имат подуто лице и сърбеж сутрин след ядене на пикантна вечеря. Това може да се случи, защото чушките могат да причинят алергии. За някои хора тази реакция е просто естествената реакция на организма към подправката. За да разберете защо се е случило и как да го предотвратите, може да се наложи да посетите лекар.

8. Стомашните проблеми могат да се влошат

Ако имате чувствителен стомах, яденето на пикантна храна е лоша идея. Първо, може да причини диария. Причината, поради която капсаицинът има положително въздействие върху организма, но най-общо казано, е дразнещ за нас. Освен това, може да причини временен гастрит или ако вече имате стомашни проблеми, те вероятно ще се влошат.

9. Може да увеличи киселините

Чушките включват комбинация от киселини и когато консумираме твърде много от тях, стените на стомаха ни започват да изгарят. Това състояние може да се влоши и да стане хронично в дългосрочен план. Така че не е във ваш интерес да прекалявате с храните, пълни с пикантност. Ако вече имате киселини, опитайте да пиете мляко или охладете изгарянето с малко сладолед.

Любител ли сте на пикантна храна? Кой е най-пикантният продукт, който някога сте опитвали?