Идва любимото ни време – на белените розови домати с печени чушки, на ароматните подправки, откъснати направо от градината и на препълнените с диня купи, които едвам дочакваме да се изстудят.

В този летен разкош не се чудим какво да си приготвим, а по-скоро не можем да решим кое точно да изберем. Затова е и днешното ни предложение за един пъстър, разнообразен, красив и най-вече вкусен обяд. Предложението ни включва няколко различни компонента – всеки със своя уникален вкус и естетика. Имаме свежа салатка, питателни и ароматни картофки, печени чушки и не последно място нещичко за мазане.

За салатката:

Измиваме и обелваме два средно големи розови домата, една краставица и половин авокадо. Тайната към вкусната салата е да бъде овкусена и разбъркана много добре преди да се сервира. Доматите са толкова сочни, че добавчнето на какъвто и да било дресинг е излишно, но може да се добави малко хималайска сол и зехтин и да се разбърка в отделен съд. Не е задължително да ги белим, но пък така вкусът им става още по-мек и приятен.

За картофките:

Измихме и обелихме около 500 гр млади картофки, които в момента са в сезон и могат да будат открите навсякъде по пазарите и магазините. За да е по-питателно, задушихме 200 грама гъби. Всичко това се овкусява с чесън, хималайска сол, захтин и много, ама много пресен копър. Вкусът е неповторим и комбинацията от аромати е удивителна.

За хумуса:

Хумусът започва все по-често да присъства на трапезата ни, защото е не само вкусен, но и много полезен и лесно приложим. Можем да го изпозваме за сандвичи, като дип за крекери или просто като добавка към салатата. Приготвя се лесно и бързо и е чудесно решение за моментите, когато искаме да похапнем на бързо или да поканим приятели. Всичко, което ни трябва, за да си го приготвим в домашни условия са един голям буркан сварен нахут, 2-3 супени лъжици сусамов тахан, сокът от половин лимон, чесън, хималайска сол и зехтин на вкус. Съставките се смесват в удобен съд и се пасират до гладка консистенция. За да се получи по-пухкава и нежна смес, е добре да добавим и малко хладка вода в началото.

За печените чушки:

За тях няма какво да кажем, освен че винаги ще ни напомнят за дългите лета на село при баба. Можем да си ги изпечем на котлона или да си извадим една от миналогодишните консерви, ако все още имаме останали такива, разбира се. Като добавка са невероятни както към салата, така и към картофи, ориз или хляб.

И така, с горе-долу подръчни материали си спретнахме красив, вкусен и най-вече полезен обяд. Направихме проучване с научна цел какво липсва в картинката и най-честият отговор беше... ЧАША БЯЛО ВИНО! Така че, поканете приятелка или любимия си на обяд и не пропускайте тази подробност.