Първата възглавница, позната на човечеството, идва от Антична Месопотамия. Била е направена от камък и само заможните хора по онова време са можели да си я позволят. Сравнени с тогавашните възглавници обаче, днешните са страшно различни – те са меки, пухкави и дори много хора не могат да заспят, ако не гушнат някоя мекичка голяма възглавница за повече комфорт. Но знаете ли ,че използването на възглавница, по време на сън, всъщност не е най-правилния и добрия начин за пълна почивка на тялото.

Има доста ползи от спането без възглавница и ние избрахме да споделим с вас 6 от тях. Дано ви бъдат полезни.

1. Намалява и премахва болките в кръста

Много възглавници могат да доведат то неестествена поза на тялото, докато спите, което да причини различни болки по ставите и мускулите, а опората, която тези възглавници предлагат, не е дълготрайна. Когато спите без възглавница, гръбнакът ви може да си почива и тялото ви е абсолютно естествена позиция.

2. Намалява болките във врата

Повечето възглавници не са създадени достатъчно добре анатомично, че да помогнат на вас и тялото ви да спите в правилна поза с естествено разположени гръбнак и врат. Ако това продължава прекалено дълго време, може да получите болки в ставите и прешлените, както и да получите изменения на костите във времето. Ако не можете да спите без възглавница, изберете някоя, която да не е нито прекалено мека, нито прекалено твърда, за да избегнете болки и неразположение след сън.

3. Помага при главоболие

Ако сутрин се будите с главоболие или изтръпналост в областта на главата и врата, може би вина има вашата възглавница. Ако е твърде висока или твърде ниска, това може да предизвиква напрежение във врата и мускулите на главата. Това може да ви създава усещане за главоболие.

4. Намалява нивата на стрес

Ако възглавницата ви е неудобна, това може да намали нивото на качествения сън през нощта. Колкото повече прекъсвания на дълбокия си сън имате, толкова по-малко време има тялото ви да изпълнява жизненоважни функции, докато спите. Ако това често се повтаря, може да усетите промени в настроението, затруднена способност за концентрация и повишени нива на хормоните на стреса в тялото ви.

5. Действа превантивно срещу акне на лицето

Кожата на лицето ви ще ви благодари, ако се откажете от възглавницата през нощта. Обикновено лицето ви е залепено за възглавницата, когато спите. Най-вероятно обаче няма човек, който да си сменя калъфката на възглавницата всеки ден, а тя наслоява в себе си много мръсотия, себум, прах и всякакви домашни замърсявания. Всичко това може да доведе до пъпки по кожата, възпаления и бръчки.

6. Може да повлияе добре на косата ви

Свикнали ли сте вече да се будите със суха и наелектризирана коса? Това може да приключи, ако спите без възглавница. Ще бъде в името на страхотната ви коса! Докато спите нощем, косата ви се плъзга по възглавницата и косъма ви се чупи. Също така калъфката ви абсорбира всички нечистотии и от косата ви, които после могат да попаднат на лицето ви, а повярвайте – не искате това.