Светът е Олимпиада! Типичната фраза, която се разпространява из медийното пространство по време на всяко издание на Олимпийските игри. Фокусът тази година обаче е насочен и върху по-нестандартния домакин – Южна Корея. Поне за нас тази далечна и не дотам позната дестинация провокира повече интерес от самите игри, поради което решихме да ви я представим отблизо в целия ѝ блясък и ексцентричност. След като вече обърнахме по-специално внимание на любопитните факти за страната и нейното население, днес искаме да наблегнем на по-полезната туристическа информация, защото със сигурност има какво да се види в Южна Корея.

Едва ли има човек, който да не е чувал рекордния хит "Gangnam style", така че като първа асоциация и досег с южнокорейската култура считаме, че си заслужава да му отдадем значимото внимание. Всъщност песента е посветена на един от най-луксозните квартали в столицата Сеул, едноименният Гангнам. Той се отличава с футуристичните си небостъргачи и интересни дизайнерски скулптури и фигури, които могат да бъдат видени по улиците. С население от над 500 000 души върху едва 40 квадратни километра, в квартал Гангнам се помещават около 500 клиники за така нашумялата и неизменна за южнокорейците пластична хирургия. Все пак ви съветваме да не бъркате афинитета и ексцентричността на местните с признак за повърхностно мислене. Те държат много на образованието си, а развитието именно на този квартал до най-луксозния и ключов бизнес ареал в столицата се дължи на факта, че там са ситуирани най-елитните учебни заведения.

А знаете ли какво представлява новопостроеното олимпийско село в Пьонгчанг? Със сигурност 8-те многоетажни блока сред гората не отговарят на нашите представи за село, но именно това са осигурили на хилядите олимпийски спортисти напредничавите южнокорейци.

Намираме обаче една обща черта между тях и нас европейците - местните уважават и съхраняват своята културна идентичност и успешно я съчетават с на моменти футуристичните си и екстравагантни виждания. Ако искате да се докоснете именно до историята и културата на Южна Корея, не пропускайте да посетите двореца Кьонбоккун (или Кьонбок). Той е бил построен преди повече от 600г., когато днешен Сеул е бил обявен за столица на държавата, носеща по онова време името Чосон. Именно той е помещавал едноименната династия, като заедно с него били издигнати множество храмове и крепостна стена с дължина 18км. Буквалният превод на името Кьонбоккун означава „дворец, благословен от небесата“.

Ако сте по-заинтригувани от забавленията, отколкото от историята, Южна Корея може да ви предложи много и в тази насока. Увеселителните паркове явно също са на почит тук и изборът не е никак малък. Типично за напредничавите азиатци, те навлизат дълбоко във водите на новите технологии доста преди останалия свят. Още през 2012 г. например отварят най-големия виртуален парк Live Park 4D World Tour. Неслучайно местните са доста запалени по онлайн игрите, които дори са се превърнали в официален спорт. Така че освен домакин на класическите олимпийски игри, Южна Корея е и притегателен център на по-съвременни турнири като Starcraft Championship Series или Asia Pacific Poker Tour.

Накрая, но не на последно място, трябва да отбележим забележителната столица Сеул, която се нарежда в челните места сред най-големите градове в света. Именно там ясно проличава симбиозата между миналото и бъдещето, между традициите и новия свят. Освен с опазването на историческите си паметници, южнокорейците успешно се борят и с поддържането на чистотата и приветливостта на макар и огромната си многолюдна столица. Със сигурност можем да видим много и да научим много от тази ексцентрична и приветлива, усмихната нация.