Тръшка ли се вашият мъник всеки път, когато го помолите да ви помогне в домакинството? В крайна сметка, кой би предпочел да търка тавата, вместо да поиграе на някоя забавна игра на телефона? Оказва се обаче, че е от изключителна важност да бъдете твърди и да се справите с този проблем, защото се оказва, че децата, които от мънички помагат с домакинските задачи са по-успешни като възрастни. 

"Като ги карате да изхвърлят боклука и  да перат сами дрехите си, децата ви разбират, че за да бъдат част от живота, те трябва да поработят" - споделя Джули Литкот Хеймс, автор на книгата How to Raise an Adult / Как да отгледаме възрастен. Нейното твърдение е на базата на дългогодишно изследване, спонсорирано от университета в Харвард. 

"Ако детето не си измие чинията, то някой друг трябва да направи това вместо него. Така то не само не се научава на работа, но не научава и че всеки от нас трябва да дава своето за добруването на цялото" - допълва тя. Литкот Хеймс вярва и че децата, които от малки помагат в домакинството, ще пораснат като служители, които могат да се сработват чудесно със своите колеги, които изпитват съчувствие към другите и могат сами да поемат инициативата. 

Ние пък с намигване бихме допълнили, че по този начин няма да се налага всеки път да миете чиниите след вечеря.