Защо все повече жени, дори и на млада възраст, страдат от заболявания като кисти на яйчниците, ендометриоза, миоми? Какво стои в основата на бума от алергии и автоимунни заболявания като проблеми с щитовидната жлеза?

Всички тези проблеми могат да бъдат повлияни по безопасен и щадящ организма начин чрез методите на натуропатията. С това се занимава вече повече от 30 години един от най-популярните натуропати и Шуслерови терапевти в Германия графиня Ангелика Волфскийл. Тя отново гостува през ноември в България по покана на Европейското общество по интегративна медицина, с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз, за да изнесе серия от безплатни образователни лекции на тема „Какво представлява синдромът на пропускливите черва и той ли е причина за епидемията от „модерните” болести – автоимунни заболявания, гинекологични проблеми, алергии”. Лекциите ще се проведат от 18:30 ч. във Варна - 22.11, сряда, хотел „Черно море“; и в Пловдив - 24.11, петък, хотел „Санкт Петербург”.

Как с природни средства може да се съхрани женското здраве

Ето част от съветите на Ангелика Волфскийл, чиято ефективност е изпитана в дългогодишната ѝ практика. Те включват цялостна промяна в начина на живот и в храненето, както и лечебни схеми за изчистване на организма на клетъчно ниво.

Кои са истинските причини за кистите?

"Кистите по яйчниците в наши дни са като епидемия по младите жени. От гледна точка на натуропатията, кистите по яйчниците символизират творческия потенциал на жената, който тя не смее да разгърне напълно”, обяснява Волфскийл.

При около 30% от жените кистите са единични, често се откриват случайно. Поликистозните яйчници пък се диагностицират, когато жената се опитва да забременее и прави изследвания в тази връзка. Поликистозните яйчници засягат 5-10% от полово зрелите жени на основата на генетично предразположение. Оплакванията са от смущения в цикъла (настъпва рядко или липсва повече от 6 месеца), мъжки тип окосмяване, акне, косопад, наднормено тегло. Някои имат признаците на метаболитния синдром - диабет, високо ниво на холестерол или на триглицеридите, хипертония. Най-неприятното е, когато в резултат жената не може да се сдобие с така желаната рожба.

Овариалните кисти често са резултат на продължителна намеса в хормоналното равновесие на организма, посочва графинята. Може да се появят след дългогодишна употреба на противозачатъчни хапчета. Затова тя препоръчва тези медикаменти да се спрат.

При кисти по яйчниците променете храненето

Има значение и начинът на живот. Например ако се ядат твърде много слузообразуващи храни като хляб, пшенични продукти, мляко и млечни продукти, захар, бързи закуски. Така чрез храната в тялото попадат и много хормони, използвани сега в хранителната индустрия. Напоследък много се говори и за влиянието на така разпространените в бита псевдохормони – вещества като бисфенол А, които придават например гъвкавостта на пластмасата. Попаднали в тялото, те имитират женския хормон естроген и нарушават баланса на организма.

Диагнозата кисти на яйчниците обикновено се поставя чрез гинекологичен преглед с ехограф, изследване на кръв или слюнка за изясняване на хормоналния статус. „Лично аз не възприемам лечението с хормонални хапчета - казва графиня Ангелика Волфскийл. - На практика тази терапия води до нарастване и увеличаване на броя на кистите. Добрата новина е, че това състояние може да се преодолее напълно и без последствия, стига жената да е мотивирана, да намери правилното за себе си лечение и да го следва. Трябва да помисли и за това какво иска да ѝ каже тялото на своя език. Сигналите означават „Върни се обратно в живота си! Освободи се!“

Минерална терапия при поликистозни яйчници

В практиката си графиня Волфскийл предлага на жените помощ и с Шуслерови соли – минерали, приготвени по хомеопатичен начин. Те помагат на организма да възвърне баланса си на клетъчно ниво. Ето и нейната класическа комбинация, дозата е дневна: сол № 1 калциев флуорид (7-10 табл.), сол № 3 железен фосфат (10 табл.), сол № 4 калиев хлорид (10 табл.), сол №8 натриев хлорид (7 табл.), сол № 10 натриев сулфат (2 x 10 табл.) Не по-малко важно е жената да преосмисли начина си на хранене, да бъде повече активна физически. Важно е да бъдем искрени пред самите себе си и да действаме според истинските си вътрешни нагласи. Всеки трябва да е готов да извърви собствения си път, съветва още природолечителката.

Всичко най-важно за лечението на пропускливите черва, на проблемите с щитовидната жлеза, на гинекологичните заболявания и др. Ангелика Волфскийл ще разкаже в своите безплатни образователни лекции от 18.30 ч. във:

Варна - 22.11, сряда, хотел „Черно море“;

Пловдив - 24.11, петък, хотел „Санкт Петербург”.