Знаете ли коя световноизвестна картина вдъхновява маската на убиеца от "Писък"? Или как третият филм от поредицата намеква за проблем, който десетилетие по-късно ще разтърси Холивуд?

По случай рождения ден на един от любимите ни артисти от хитовия франчайз, Дейвид Аркет, ви предлагаме да се запознаете с някои интересни факти от кухнята на продукцията, която направи маската Гоустфейс („призрачно лице“) неизменна част от поп културата, събра двойката Дейвид и Кортни Аркет в живота и се превърна в емблема на филмите от типа слашър, в които до последно се чудим кой точно е убиецът.

Продължете да четете и си припомнете защо поредицата е толкова интересна вече няколко десетилетия.

„Кой е любимият ти страшен филм?“

Маскираният убиец Гоусфейс обича да разиграва жертвите си като им се обажда по телефона с преправен глас – това е запазената му марка. Въпреки че във всеки филм убиецът е различен, дубльорът Роджър Л. Джаксън озвучава Гостфейс във всяка една от частите на „Писък“. При снимките на първата част никой от актьорите не се запознава с него предварително по идея на режисьора Уес Крейвън, който иска да постигне автентичност в сцените с телефонните обаждания. Разговорите по телефона с убиеца са истински диалози между актьорите.

Kортни Кокс се бори за ролята на Гейл

Кортни Кокс се свързва сама с продуцентите с настояването да изиграе ролята на напористата и пресметлива журналистка Гейл Уедърс. Тя настоява да получи ролята на кучка, за да излезе от образа на милото момиче, който я преследва заради ролята ѝ на Моника в „Приятели“. Всъщност точно ролята на Моника е причината продуцентите да не искат да я наемат, но постоянството на Кортни ѝ печели ролята, която се превръща в огромен успех и за нея, и за филма.

Какво вдъхновява легендарната маска

Дизайнът на маската на Гоустфейс има няколко първоизточника: картината "Писък" от Едвард Мунк, героите от корицата на албума на Пинк Флойд „Стената“ и призрачните герои, които се появяват в анимационния филм "Бети Бууп" (1930). Маската е напълно бяла и изобразява карикатура на някой, който крещи и плаче едновременно.

Семейство Аркет - от флирта до развода

Дейвид Аркет и Кортни Кокс се запознават на снимачната площадка на „Писък“ (1996), по време на снимките на „Писък 2“ (1997) вече са гаджета и сключват брак месец преди началото на снимките на „Писък 3“ (2000). Те дори съкращават медения си месец, за да вземат участие третия филм. През 2010 г. двойката подава молба за развод, а на следващата година отново си партнират като екранни съпрузи в „Писък 4“. Въпреки лекото напрежение на снимачната площадка, двамата успяват да се държат професионално и запазват взаимно уважение. Разводът им става факт през 2012 г.

Различният "Писък"

„Писък 3“ се различава от останалите филми от поредицата по няколко причини. Заради клането в гимназия Колумбайн в Колорадо от 1999 г., при което двама дванадесетокласници застрелват 12 ученици и един учител, студиото Miramax настоява насилието да се сведе до минимум. Вследствие на това филмът е доста по-сатиричен и комедиен от първите два. Също така това е единствената част, в която Сидни не прекарва екранно време с убиеца до момента, в който самоличността му е разкрита. Единствено в „Писък 3“ убиецът е само един и това възмущава много от феновете и критиците. Всъщност първоначалната идея е била да има втори убиец – Анджелина Тайлър (в ролята Емили Мортимър), но тя не се реализира. Причината за това остава неизяснена, но според слухове продуцентите Харви и Боб Уайнстийн (собствениците на продуцентската компания Miramax по това време) не са харесали тази развръзка.

Истината, скрита зад измисления сюжет

Филмът „Писък 3“ е подложен на преоценка, след появата на движението #MeToo и след като Харви Уайнстийн е разобличен като сексуален хищник през 2017 г. и впоследствие уволнен от собствената си компания. Действието в третата част се развива в Лос Анджелис, където се снима филма „Намушкване“ – екранизация по романа на Гейл Уедърс за събитията в Уудсбъро. Няколко сцени в „Писък 3“ се отнасят до феномена „кастинг на дивана“ и холивудските филмови продуценти, които разменят сексуални услуги, за да дадат на актьори филмови роли. Майката на Сидни - Морийн Прескот, е била жертва на сексуално насилие като прохождаща актриса, а Анджелина Тайлър разкрива, че е спала с режисьора, за да получи ролята на Сидни в „Намушване“. Въпреки че тези героини и ситуации са плод на художествена измислица, темата става болезнено актуална няколко години по-късно.

Краят на поредицата?

„Писък 4“ е последният филм от франчайза, който е заснет под режисурата на Уес Крейвън, който умира от тумор през 2015 г. на 76-годишна възраст. Крейвън е създателят на още една хорър поредица - „Кошмар на Елм Стрийт“. „Писък 4“ се проваля в боксофиса (за разлика от предишните три части, които се превръщат в касови хитове) и това, заедно със смъртта на режисьора, поставя под съмнение дали филмът някога ще има пета част. Вместо това през 2015 г. е създаден сериал „Писък“, но той също претърпява провал въпреки трите си сезона. И все пак през 2020 г. е обявено, че от студио Paramound са дали зелена светлина на петата част.

"Писък 5" - ново начало или епилог?

„Писък 5“ излезе на екран на 14 януари 2022 г., точно 25 години и 25 дни след премиерата на оригиналния филм (20 декември 1996 г.). Филмът е посветен на покойния режисьор Уес Крейвън и един от героите е кръстен на него. Нев Кембъл, Кортни Кокс и Дейвид Аркет вече са играли едни и същи герои през четири различни десетилетия: 1996 и 1997, 2000, 2011 и 2022 г.
Лентата представи нови герои, срещна зрителите и със старите, а вече упорито се говори за следваща част. За съжаление Нев Кембъл отказа роля в шестия филм заради неразбирателство с продуцентите относно заплащането. Това я прави втората от звездното трио (заедно с Кортни и Дейвид), която не се очаква да видим в следващите филми „Писък“. Възможно ли е франчайзът да оцелее въпреки това? Предстои да разберем по някое време през 2023 г.