Не всяко дете започва да говори по едно и също време, затова не бива да се тревожите, ако вашето още не е казало първите си думички. Но все пак ако смятате, че е минало предостатъчно време и вече трябва да може да говори, вземете следните неща предвид:

Причини да се тревожите, ако детето ви още не говори

Ако детето ви е навършило две годинки и едва промълвява случайни думички от време на време, можете да се притеснявате. Но все пак това се случва доста често.

Важно е да наблюдавате и за други забавяния в развитието. В повечето случаи е въпрос на време и не е необходимо да търсите професионална помощ все още. За да се уверите, че детето ви е на прав път, научете какви са нормалните фази на развитие. Така ще знаете дали хлапето ви се нуждае от среща с професионалист.

Преди първата годинка

Макар и да са съвсем малки, важно е да наблюдавате децата на тази възраст, за да забележите всякакви възможни индикатори за това как се развиват. По време на този етап е нормално за бебетата да използват гласа си според обстановката.

Гукането е важен индикатор. Децата не започват да употребяват различни звуци и да използват различни тонове до 9-ия месец. По това време те обичайно казват първите си думички като „мама“ и „тата“, но не знаят значението им.

По време на тази фаза бебетата улавят добре звуците. Те започват да запомнят имената на определени предмети като бутилката, биберона и прочие. Ако бебето наблюдава обстановката, но не реагира на звуците, е възможно да има проблем със слуха.

Между 12 и 15 месеца

По време на този етап, децата издават различни звуци. Детето ви би трябвало да е способно да казва поне една думичка като „бебе“, „мама“ или „тата“. То трябва да разбира и някои основни инструкции като например „подай топката“.

Между 18 и 24 месеца

Макар и при всички хлапета проговарянето да се случва по различно време, истината е, че повечето деца могат да използват около 20 думи, когато са на 18 месеца. До втората годинка броят нараства до 50 думи.

Между 2 и 3 годинки

Между втората и третата годинка ще забележите много промени в говора на детето си. Речникът му ще се обогати значително. Хлапето ви ще може да сглобява фрази от три или повече думички.

След преминаването на третата годинка, способността му за разбиране ще нарасне. По време на този етап ще започне да възприема различни команди и изисквания като например „сложи това на масата“ или „донеси това“. На тази възраст детето ще започне и да различава цветовете, както и различни концепции като например дали даден предмет е малък или голям.

Ако забележите, че детето ви не следва тези нормални фази на развитие, добре е да поговорите със специалист, за да разсеете съмненията. Също така ако забележите, че детето ви не говори или не следва подобен ритъм на развитие, трябва да се консултирате с професионалист, за да може да засече евентуални забавяния на ранен етап. Освен на забавяне е възможно проблемът да се дължи и на рецептивно езиково разстройство или други дефицити, които да се нуждаят допълнителна работа.

Трябва да наблюдавате и за други проблеми, които детето ви може да има. Ако е способно да разбира останалите – в това число език, жестове и други фактори, но не умее да се изразява, това може да доведе до последствия при поведението му. Обичайно забавянето при проговарянето може да доведе до притеснение при самото дете. Ако случаят при вас е такъв, бъдете нащрек за всякакви изгледи за други забавяния. Но дори и детето ви да проговори относително късно, това не означава, че задължително има някакво разстройство – всяко дете е различно и се развива с индивидуално темпо.