Ако и ти си от онези момичета, които дълго време не могат да заспят нощем, защото се питат какво ли се случва с живота им и защо това, за което мечтаят с цялото си сърце, все не се случва, то трябва да поговорим.

Представи си какво би било, ако още утре, когато се събудиш, Мечтата ти почука на вратата и пожелае да влезе в живота ти. Как би се почувствала? Развълнувана? Изненадана? Или дори малко изплашена? Огледай се. Ако отвориш вратата на живота си в момента, ще има ли място за твоята Мечта в ежедневието ти? Готова ли си да я посрещнеш още сега, в този миг?

Може би си малко смутена от отговора. Може би сега си даваш сметка, че тук е малко разхвърляно и имаш нужда от малко време, вероятно съвсем малко ти трябва наистина, за разтребиш, да изхвърлиш ненужния багаж, да си подредиш графика с ангажименти, да забършеш праха, натрупан с времето…

Това е първата важна истина: няма как една мечта да се сбъдне, ако не направиш място за нея в деня си. Ако не си готова да я приемеш, да я прегърнеш, да ѝ позволиш да те изпълни със смисъл, да я последваш безусловно. Ако не си готова да ѝ се посветиш. Защото освен място, Мечтата изисква от теб и твоето време, твоята енергия, твоята сила. Ти си движещата сила, която може да я извика, да я задържи… или да я прогони.

Защото го има и този вариант. Ако не си готова, а Мечтата ти тръгне да се сбъдва, страхът може да не бъде просто вълнуваща тръпка, която преминава през тялото ти и се превръща в пеперуди в стомаха. Страхът може да се превърне в стягаща примка, която се затяга около шията ти, пречи ти да си поемеш дъх и те вцепенява. Не искаш така да изживееш този съдбовен миг, нали? Затова тренирай своята смелост. Тренирай сърцето си. То трябва да вярва, че заслужаваш тази Мечта. Ти трябва да знаеш, че си се борила за нея и трябва да си напълно убедена, че искаш да продължите напред заедно.

Не се тревожи, че Мечтата ти не се е сбъднала досега. Просто се подготвяй за нея. Извърви всяка една стъпка до нея. Направи си план. И го следвай. А ако тя тръгне да се сбъдва по криволичещи пътища, които нямат нищо общо с плана ти, просто имай смелостта да я прегърнеш и да я поканиш в живота си.

Ако Мечтата ти още не е сбъднала, не се самосъжалявай. Не спирай да се питаш какво още трябва да направиш, в каква посока трябва да вложиш енергията си, какви умения трябва да придобиеш, за да се превърне Мечтата ти в реалност. И не спирай да се развиваш. Развивай се със страст и устрем.

Бъди упорита. Учи нови неща. Израствай личностно и емоционално. И вечер, преди да заспиш, не се питай защо Мечтата ти още не се е превърнала в реалност. Питай се какво още трябва да направиш, за да се превърне в реалност. И когато си готова, искам наистина да ти го обещая, Мечтата ще почука на вратата ти, а ти ще имаш куража да ѝ отвориш, да се усмихнеш, да я поканиш да влезе в деня ти така, както заслужава само Мечтата, която си чакала цял живот досега.

Автор: Яница Христова