Помня как седях на верандата на един мъж, пиехме и гледахме звездите. Между нас имаше нещо и бяхме във фаза, в която спях в леглото му по-често от моето, но все още не бяхме говорили какво означава това. В уюта на мрака и след няколко напитки предполагам, че се чувстваше още по-глупаво, защото започна разговор, че се е влюбил в друго момиче. Това беше абсолютно шокиращо и опустошително.

И все пак.

Искаш ли да знаеш какво направи по-младото ми Аз с разбито сърце? Не и нещо добро. Седях мълчаливо, използвайки всяка сила в тялото си, за да не избухна в сълзи. Той забеляза последствията от действията си и как се опитвам да не реагирам. Макар и да заблеза, не ми обърна внимание. По-късно същата вечер спахме отново заедно, а сутринта се прибрах у дома и плаках през целия уикенд.

Това не е здравословно.

Ето как стоят нещата - прекарах значителна част от живота си по-рано, опитвайки се да убедя мъжете, че не съм луда. В главата си имах тази идея, че тъй като не сме излизали, чувствата, които имах към него бяха неподходящи и странни.

Имай предвид, че това е мъж, с когото спях в продължение на месеци. Прекарах много нощи през онази пролет, в които докосвах кожата му и му казвах колко е страхотен. Спомням си всяко чувство, което се опитвах да задържа в себе си, беше напълно естествено и подходящо за ситуацията.

Нищо в това да те е грижа за някого не те прави луда. Човешко е да те е грижа. Човешко е да имаш връзка с хората, които те докосват и ти казват колко си страхотен. За съжаление, водехме тиха битка кого ще го е по-малко грижа от другия, да го „караме“ по-небрежно, да реагираме по-безразлично. Това е доста груб начин да живееш живота си.

Просто трябва да знам, като феминистка и човек, как стигнах до точката, в която бях по-загрижена, че истинските ми чувства могат да „хвърлят“ неприятна светлина върху него и той ще трябва да се почувства виновен за действията си, отколкото бях обезпокоена, че всъщност умишлено и обективно се отнасяше с мен лошо. Трябва да знам как станах човек, който по-скоро ще бъде много внимателен около някой друг, отколкото да слуша собствената си интуиция. Защо беше толкова важно този човек да има високо мнение за мен, когато вече ми беше показал през действията си, че това никога няма да е вероятният изход за нас.

Защо ми пука толкова много за грешните неща?

Някои хора просто мислят, че жените са луди. Не е моя отговорност да ги убеждавам в противното.

Колкото повече излизам на срещи, толкова повече мисля, че идеята за лудата бивша приятелка е само градски мит. Приказка за морала, която да плаши покорните дами. Когато се застъпваме за собствените си нужди, за необходимостта да изразяваме нормални човешки емоции, да искаме привързаност или прекратяване на отношенията или за способността да не се чувстваме като залепени, че просто имаме желания и нужди - рискуваме да бъдем наречени луди, нуждаещи се или прекалено привъзрани към другия.

Не знам колко вина имат мъжете за това. Би било чудесно да обвиняваме „патриархата“ и да продължим напред, но идеите, които обземат мислите ни, са мъгляви и не ги „каним“ нарочно.

Една проста история на западната мисъл (основата на всичко, в което вярваме) е такава за опитите да превърнат хората в рационални. Пренебрегваме човешките си инстинкти и защитаваме хора, които са способни да отделят ума от физическите, духовните и емоционалните си нужди. От самото начало Платон свързва всичко земно, женско или включващо чувства като по-ниско и ние го следвахме.

Тъжната част е, че всички вече имаме толкова много мъдрост в себе си. Моята интуиция знае кога нещо е изключено и трябва да говоря за това с хората около мен. Тези, които ми казват „това не е голяма работа“ или че „прекалявам“, имат дневен ред. Те не се опитват да направят ситуацията по-здравословна, опитват се да ме накарат да се съмнявам в себе си, така че да не слушам гласа, който ми казва, че може би това не е страхотният човек около когото да съм.

Начинът, по който ме карат да се чувствам, има трайни последици. Той оформя човека, когото мога да бъда. Не заслужавам да бъда озлобена, по-малко доверчива или по-малко радостна в любовта, поради това как някой друг се е отнасял с мен. Не искам повече да съм около хора, които ми казват, че е погрешно да чувствам или че това, което чувствам, е грешно.

Просто искам да бъда многостранен човек, който слуша себе си. Искам да вземам обмислени решения. Много повече неща ми се получават, когато спра и послушам чувстваа си. Може би щях да имам по-малко забавни нощи с мъжа на верандата. Загубата на човек, който не е отнасял добре с мен, не се усеща като загуба, когато погледем назад.