За да се преборим с недостига на витамини, трябва да ядем определени видове храна, които запълват дневните ни нужди от хранителни вещества и витамини. Ако храната не е достатъчна, за да изпълним дневната си доза, избираме приема на определени витамини и добавки, за да помогнем нивата ни да се върнат към нормалното си състояние и да живеем по-здравословен живот. Въпреки това, не всички от тях са безопасни за употреба, а някои дори могат да бъдат безполезни.

Ще откроим 6 витамина, които са наистина необходими или дори могат да бъдат вредни и 5, които са безопасни за приемане.

Безполезни

Витамин С

Много хора вярват, че добавките с витамин С са добри за лечение на обикновени настинки. Въпреки това, проучванията са установили, че въпреки че някои хора могат да се възползват от тези добавки, няма постоянни ефекти, които получаваме, като приемаме витамин С. В този случай винаги е по-добре да ядете храни, богати на него, като ягоди, портокали и броколи.

Витамин А

Витамин А е важен за здравето на зрението ни. Ако обаче хората имат здравословна и балансирана диета, няма нужда да го приемат като добавка. Тя може също да увеличи риска от рак на белите дробове при пушачите. Можете вместо това да ядете моркови и сладки картофи.

Витамин Е

Въпреки че се смята, че добавките с витамин Е ни предпазват от рак, проучване доказа, че не са безопасни и дори могат да увеличат риска от рак на простатата. Което означава, че не са толкова ефективни, колкото хората мислят. Вместо да приемаме тази добавка, можем да ядем спанак, авокадо и ядки, за да имаме естествени източници на витамин Е.

Масови добавки за повишаване на теглото

Те са напълно ненужни, ако хората спазват здравословна диета. Също така, тези видове добавки са пълни със захар, което може да доведе до натрупване на прекалено голямо тегло, увеличавайки шанса за диабет и високо кръвно налягане.

За изгаряне на мазнини

Липсват доказателства, които доказват ефектите им, като ви помагат да отслабнете. Доказано е също, че причиняват чернодробна недостатъчност, сърдечни удари и други здравословни състояния, така че е по-добре да ги избягвате.

Мултивитамини

Мултивитамините са може би най-популярната добавка сред всички тях. Хората наистина вярват, че са необходими за здравословен живот. Едно проучване обаче установява, че дългосрочната им употреба всъщност увеличава риска от смърт. Вместо това трябва да следваме здравословна диета, пълна с всички хранителни вещества, от които се нуждаем.

Безопасни

Витамин D

Той прави костите ни по-силни. Нашият естествен източник на витамин D е излагането на слънце, но има места по света, където хората нямат достатъчно слънчева светлина, за да имат достатъчно от него. Тъй като този витамин е много трудно да се намери в храната, е по-добре да вземете добавка.

Омега 3

Омега 3 е приятна опция за добавки за хора, които не ядат риба. Понижава кръвното налягане и намалява риска от внезапни сърдечни заболявания. Тези добавки също помагат в борба с възпалението и подобряват здравето на костите и ставите, като повишават калция в костите. Хората, които спазват веган диета, наистина трябва да обмислят приема на тази добавка.

Витамин В12

Витамин В12 е безопасна добавка за приемане, дори във високи дози. Много е ефективен за хора с наследствен дефицит на В12 и анемия. Също така трябва да го приемате, ако спазвате веганска диета.

Протеинов прах (суроватка или соя)

Протеиновите прахчета могат да помогнат при отслабване и тонизиране. Ако се приемат в безопасни количества, се считат за пълноценни протеини за здравословен начин на живот. Протеиновите прахове като суроватка и соя съдържат незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае, за да възстанови тъканите си. От друга страна се оказва, че в телешкия протеин няма хранителни стойности, особено основни аминокиселини.

Зелен прах

Тези добавки се правят от зеленчуци, пробиотици, билки и други. Те осигуряват цялостно здравословно състояние, ако се комбинират със здравословна диета. Помагат на имунната и храносмилателната системи и могат да подобрят енергията.

Вземате ли някакви добавки, които правят чудеса за здравето ви?