Най-големият мит, на който повечето хора вярват е, че нещото, наречено „перфектна диета“, всъщност съществува. Няма 2 еднакви човешки тела и със сигурност най-добрата диета за един човек, може да не е такaва за друг.
Въпреки това, в зависимост от възрастта ви, има някои храни, които трябва да избягвате и други, които е препоръчително да включите в ежедневната си диета, за да останете във форма и здрави.

Сортирахме хранителни продукти и диети, които човек трябва да следва в различните възрастови групи и бихме искали да споделим информацията с вас.

1. В тийнейджърските години

На този етап тялото ви расте и се развива, поради което имате нужда от много хранителни вещества. Това се случва и във времето, когато хората започват да пропускат закуска и да ядат главно бърза храна, което е грешно. Ако сте в тази възрастова група, направете си навик да закусвате всеки ден. Не е нужно да се отказвате от любимите си закуски, но помислете за намаляване на количеството. Включете в храненето си храни, богати на калций, протеини и желязо.

2. През 20-те години

Когато сте на 20 години, е време е да направите бързата храна здравословна! Заменете картофените чипсове с пуканки или резенчета сладки картофи, млечен шоколад с тъмен, изберете кисело мляко вместо сладолед и консумирайте пилешко месо приготвено на шиш. Включете в диетата си храни, богати на омега-3 мазнини и фолиева киселина, като листни зеленчуци, хляб, паста, орехи, сьомга и семена от чиа.

3. През 30-те години

За да подкрепите телесните промени, които се случват през тази възраст, включете храни, които изграждат мускули и правят костите по-силни. Богатите на протеин храни като яйца, семена, ядки, соеви продукти, пилешки гърди и киноа са ваши приятели. Млякото и киселото мляко са от съществено значение за укрепването на костите, но ако е необходимо, помислете за прием на добавки с калций и протеини.

4. През 40-те години

За да регулирате нивото на кръвната си захар и да засилите метаболизма си, на този етап не забравяйте да включите фибри в диетата си. Храни като броколи, пълнозърнести храни и картофи с кожа лесно ще ви дадат това. Бързата храна трябва да се избягва, но като почерпка, можете да хапнете зеленчукови бургери! Те са здравословни и богати на фибри, от които тялото ви се нуждае. Вместо да поръчвате, опитайте да си направите собствени здравословни бургери у дома. Други хранителни продукти, които можете да консумирате, са здравословни домашно приготвени сандвичи, немазни млечни продукти и много плодове и зеленчуци. Във всяко хранене не забравяйте да включите протеин.

5. През 50-те години

С възрастта нивото на метаболизма ни намалява, поради което се препоръчва да консумираме хранителни продукти, които телата ни могат да усвояват лесно. Когато сте в 50-те, трябва да замените млякото с бадемово такова и обикновените зърнени храни с видове, които не съдържат аромати и захар. Вместо това можете да добавите мед. За да намалите признаците на стареене, яжте авокадо, броколи, боровинки, ядки и спанак. Яденето на ябълки може да ви помогне да понижите холестерола и да се преборите с диабета.

6. Над 60 години

Когато сте в този етап, не забравяйте всеки ден да включвате 5 порции зеленчуци и 2 порции плодове. Консумирайте храни богати на желязо като спанак, леща и боб. Соята и листните зеленчуци ще ви помогнат да останете във форма. В допълнение към тях намалете приема на сол. Проверявайте за добавена сол в продуктите преди да ги купите. Пийте повече вода и избягвайте бърза и сладка храна колкото можете.

Следвате ли правилния план за хранене според възрастта си? Колко често се „награждавате“ с бърза храна?