Знаете ли, че гастритът и гастроезофагеалният рефлукс са най-честите диагнози, поставяни от гастроентеролозите не само в България, но и по целия свят? Според доклад на Канадския национален център по биотехнологии всяка година само новите случаи на гастрит, например, в световен мащаб са около 90 милиона. И ако тези цифри ви се струват космически, се замислете колко хора всъщност не търсят лекарска помощ за оплакванията си и колко са неустановените случаи на тези заболявания.

И макар да са съвсем различни по своя характер, те имат и нещо много общо - до голяма степен се дължат на повишено отделяне на киселини в стомаха поради нередовно или неправилно хранене, прием на някои медикаменти, тютюнопушене, употреба на алкохол, стрес, състояния на силна и продължителна тревожност и др. Тяхното лечение е изключително важно, не само защото водят до дискомфорт и сериозно влошават качеството на живот. Ако са често състояние, може да се стигне до възпаление на лигавицата на хранопровода, което на свой ред да доведе до неговото стесняване, кървене и трудно преглъщане.

Задължително прочетете това, ако се самолекувате с лекарства за понижаване на киселинността в стомаха!

Тъй като са широко рекламирани в медиите и лесно достъпни в аптеките, много хора решават сами да си помогнат за оплакванията с такива медикаменти. Наричат се „инхибитори на протонната помпа“ и се разпознават по това, че обикновено името на активната им съставка завършва на „празол“. Тяхното положително действие е безспорно и в действителност те са най-изписваните от гастроентеролозите при гастрит и други стомашно-чревни проблеми, свързани с повишена киселинност. Но е задължително употребата им да бъде под лекарски контрол, да се използват само за краткосрочно облекчение или лечение, а не като средство за предотвратяване на стомашни заболявания в дългосрочен план.

Защото продължителният или честият им прием крие редица странични действия и рискове за здравето, с които повечето хора не са запознати. На първо място, те изключват киселинните помпи не само в стомаха, а и в цялото тяло. Това възпрепятства изчистването на отпадните продукти в организма и води до тяхното натрупване, което съвсем логично влошава цялостното здраве. От друга страна, продължителният им прием крие рискове от недобро усвояване на калций и костни фактури, дефицит на желязо, магнезий, витамин В12, стомашно-чревна инфекция, остро бъбречно увреждане, стомашни полипи, рак на стомаха и др.

Билки в помощ на лечението

Има ли всъщност терапия, която да е ефективна и същевременно да не крие такива неблагоприятни последици? Все повече гастроентеролози в България успешно прилагат иновативен подход в лечението на гастрит, гастроезофагеален рефлукс и други състояния с повишена киселинност при своите пациенти. Той се състои от краткосрочен прием на инхибитори на протонната помпа в комбинация с билковото лекарство Гастритол. Наблюденията са, че съчетаването им намалява нуждата от продължителна употреба на инхибитори и последващите от това рискове, значително подобрява качеството на живот на пациентите.

В състава на Гастритол влизат 6 от най-успешните билки за лечение на стомашно-чревни нарушения - пачи очиболец, горчив пелин, пищялка, лайка, пресечка и сладник. Благодарение на тях лекарството овладява възпалението в стомаха, намалява болките и киселините, нормализира секрецията на солна киселина, защитава стомашната лигавица и стимулира възстановяването й. Това прави Гастритол високоефективен както за самостоятелно лечение на гастрит, рефлукс и състояния с повишена киселинност, така и за комбинирано приложение с инхибитори на протонната помпа.

Можете да намерите Гастритол в аптеките в страната, като той е наличен в малка (20 мл) и голяма (50 мл) разфасовка. Подходящ е за възрастни и деца над 12 г., като се приемат 20-30 капки, разтворени в малко количество топла вода, 3 пъти дневно в продължение на 2 седмици. След това приемът се намалява на 3 пъти по 10-15 капки на ден в продължение на още 2 седмици. При намалена и нормална киселинност на стомашния сок лекарството се приема 30 минути преди хранене. При повишена киселинност - 30 минути след хранене. При остри състояния, за бързо премахване на болка, спазми, киселини, подуване и тежест в стомаха) може и по-интензивен прием – по 20 капки на всеки 30 минути/1 час до настъпване на подобрение.

Диетата – съществена част от лечението

Както при много заболявания, успоредно с приема на лекарства е добре да промените и храненето си, защото то може да изиграе значителна роля за обострянето или подобрението на оплакванията и при гастрита, и при рефлукса. Има храни, които задължително трябва да избягвате при повишена киселинност и такива, които е добре да присъстват възможно по-често в менюто ви.

Ето част от тях, с които можете да облекчите симптомите:

Зеленчуци – тъй като са с ниско съдържание на мазнини и захар, те намаляват продукцията на стомашни киселини. Някои от тях, като картофите, имат и противовъзпалителни свойства и намаляват киселинността. Други, като морковите, тиквата, марулята, зелето, са естествено алкални и помагат за повишаването на pH-то в стомаха. Консумирайте по-често и карфиол, спанак, краставици, броколи, аспержи, зелен фасул, цвекло, бобови растения.

Плодове – стига да не са цитрусови, защото те са с висока естествена киселинност и могат допълнително да влошат оплакванията. Добър избор за консумация са бананите, които са с ниска киселинност и помагат за поддържане на pH баланса в организма. Те са и богат източник на калий, който съдейства за контролирането на излишното производство на киселини. А високото им съдържание на фибри ускорява храносмилането. Можете да хапвате и ябълки, пъпеш, праскови.

Овесена каша – освен че е много вкусна, тя е и отличен източник на фибри. Диета с високо съдържание на фибри е свързана с по-нисък риск от киселинен рефлукс. Богати на такива вещества са също пълнозърнестият хляб и пълнозърнестият ориз.

Джинджифил – той притежава естествени противовъзпалителни свойства и е натурално средство за лечение на киселини и други стомашно-чревни проблеми. Можете да добавите настърган или нарязан корен от джинджифил към рецепти или смутита, както и да пиете чай от джинджифил.

Мед – със сладкия си вкус и гъстата си консистенция той образува защитен слой върху стените на хранопровода, който предотвратява щетите от стомашната киселина.

Кокосова вода – тя също е с високо съдържание на фибри и предпазва от повторната поява на киселини.

Кисело мляко – богата на пробиотици храна, която произвежда бактерии, помагащи в борбата с киселинността. Има и алкално свойство, заради което поддържа нивото на pH в организма.

Избягвайте: храните, богати на мазнини, като пържени картофи, пълномаслени млечни продукти, мазнина от бекон, шунка, свинска мас; домати и цитрусови плодове; шоколад; лук, чесън и пикантни храни; мента.