Този месец наистина стават чудеса и едно малко момченце на 8 седмици премина през животоспасяваща трансплантация – точно навреме за коледните празници.

Запознайте се с Чарли Даутуейт – вероятно най-младия пациент, на когото е извършена трансплантация във Великобритания. Малкият Чарли е роден с половин сърце през октомври и лекарите в страната отчаяно търсили донорско сърце, което да спаси момченцето. Призивът им бил отправен към цяла Европа и скоро молбите им били чути.

Родителите на Чарли – 30-годишната Трейси и 31-годишният Стив, се страхували, че детето им няма да получи ново сърце навреме, защото състоянието на Чарли се влошава с всеки изминал ден.

За да поддържат живота му, докато се намери донор, кардиолозите свързват Чарли към две машини, които да регулират работата на сърцето му.

Майка му пък се обръща във „Фейсбук“ за помощ. Призивът ѝ достига до 100 хил. души, а молитвите ѝ най-накрая са чути. Новото сърце е намерено и Чарли преминава през 9-часова операция. Сърцето било на друго дете, на почти същата възраст като Чарли, така че лекарите имали големи надежди.

Трейси казва: „Наистина е невероятно, че се намери някой, който да помогне на нашето малко момченце, и аз винаги ще му бъда безкрайно благодарна. Преди операцията кожата на Чарли беше толкова синя, а сега е прасковенорозова. Просто е съвършена. Сякаш е станало чудо. Чудото е, че едно невероятно семейство, в своя най-тежък час, е помислило за другите и ни направи този невероятен дар. Те са наистина специални хора и не мога да опиша колко съм им благодарна“.

Чарли бил роден с половин сърце и други родилни дефекти, затова лекарите предложили на родителите да изключат системите, които го поддържали. Родителите му обаче решили, че не могат да го сторят и трябва да дадат шанс на Чарли да живее.

Момченцето претърпява операция, когато е едва на три дни. По това време тежало само 2 800 г. Лекарите го изчаквали да порасне още малко, преди да направят следващата операция, но много скоро разбират, че Чарли няма да живее, ако не намерят ново сърце.

След два сърдечни ареста, лекарите започват усилено да търсят трансплантант. Намереното сърце не идвало от Великобритания, а от друга европейска страна.

Операцията е успешна и Трейси и Стив споделят, че Чарли още се възстановява, но засега реагира добре на новото сърце. „Истинско чудо е, че получихме трансплантанта навреме“, казва Трейси, а лекарите твърдят, че Чарли е истински късметлия, предвид състоянието и размерите му.

Лекарите се надяват Чарли да напусне болницата точно за Нова година и да продължи да се бори: „От хирургическа гледна точка се радваме за трансплантанта, но пред Чарли има още много път. Операцията беше само една малка част от този път и останалото лечение ще бъде също толкова важно“, казват лекарите на Чарли.