Според проучване ходенето може да увеличи нивата ни на щастие, докато друго предполага, че може да ни направи и по-продуктивни. Но колкото и добро да е за нас - както всички неща - най-добре е да го правите умерено. Броят стъпки, които предприемаме, е от значение и трябва да се уверим, че това е не само полезна, но и постижима задача.

Подкрепяме здравословния и активен начин на живот и вярваме, че ходенето е едно от най-добрите неща, които можем да правим, стига да е правилно!

10 000 стъпки на ден - резултат от много успешна маркетингова кампания

Независимо дали водите здравословен начин на живот или не, вероятно сте чували, че трябва да изминавате 10 000 стъпки на ден, за да бъдете здрави. Но защо точно този брой? Е, изглежда, идва от японски крачкомер, продаден през 1965 г., наречен Manpo-kei, което буквално означава „10 000 стъпки на метър“. Той се разпространява по целия свят и в крайна сметка се превръща в ежедневна цел за всички, като FitBit го популяризира през 2009 г. с пускането на първият им преносим крачкомер.

Оказва се твърде много за хората

Някои проучвания наистина предполагат, че 10 000 стъпки могат да бъдат добри за някои хора, тъй като подобрят сърдечното и психичното здраве, както и намаляват риска от диабет. Истината обаче е, че този брой всъщност може да е ненужен за повечето хора, тъй като няма реално доказателство, че повече стъпки носят повече ползи за здравето. Така че, ако не можете да постигнете тази ежедневна цел, не се обезсърчавайте, тъй като много по-малко стъпки също могат да бъде полезно за вас.

Нещо повече, 10 000 стъпки на ден е много голяма цел и не много хора могат или имат време да я постигнат. Така че, ако постоянно не успявате да я достигнете, това вероятно ще има отрицателни ефекти върху вас на психологическо ниво и ще ви обезсърчи. Според едно проучване е дадена задача на британски тийнейджъри да постигнат определена цел, свързана с дейността. Първоначално им харесва, но по-късно започват да се оплакват, че е твърде трудно да се изпълни и мотивацията им пада.

Оптималният брой препоръчани стъпки е много по-малък

10 000 се превърнаха в цел по подразбиране както за хората, така и за фитнес тракерите, но дори постигането на 4 400 стъпки на ден е много полезно, според д-р И-Мин Лий. В своето проучване тя изследва голям брой жени на възраст между 62 и 101 години. Те получават акселерометри на бедрата си, които проследяват движенията им в продължение на поне десет часа на ден в рамките на четири до седем дни между 2011 и 2015 г.

Резултатите показват, че смъртността при жените, които са ходили около 4400 стъпки на ден, е намаляла с 41%, в сравнение с тези, които са постигали само 2700 стъпки за същото време. Докато дамите, които ходят по 7500 стъпки на ден, намаляват смъртността си с 65%. Това доказва, че предприемането на по-малко стъпки от целта по подразбиране е добро и би трябвало да го направим по-малко предизвикателно за постигане. И знаейки, че по-малкото ходене не е непременно лошо, може да има положителен психологически ефект върху хората.

Как лесно да постигнем ежедневната си цел в стъпки

Изследването има някои ограничения, според д-р Лий. Не ни казва колко стъпки трябва да предприемем, за да подобрим качеството си на живот или да предотвратим когнитивни или физически проблеми.

Ето фактите в по-голяма картина, които д-р Лий открива:

  • Преброяването на стъпките може да се усеща по-малко объркващо и по-изпълнимо от измерването на упражненията във времето.
  • Интензивността няма значение, всяка стъпка е от значение.
  • Ако не се движите особено, трябва да помислите за добавяне на още 2000 стъпки, за да можете да достигнете поне 4 400 ежедневни стъпки. Разбира се, не е нужно да правите всичко наведнъж, вместо това опитайте да предприемете допълнителни стъпки, когато е възможно.

Няколко съвета от д-р И-Мин Лий:

  • Изберете стълбите вместо асансьора.
  • Паркирайте на първото празно място, което видите, а не на най-близкото до входа.
  • Слезте от автобуса една спирка преди дестинацията си.
  • Вкъщи разбийте домашните задължения. Направете повече от едно ставане, за да донесете ястията за вечеря от кухнята или хранителните стоки от колата си.

„Тези малки неща се събират“, казва д-р Лий. „Не се плашете или разубеждавайте от цифрата 10 000.“

Колко сте активни? Какъв е изборът ви за физически упражнения?