От колики страдат почти всички бебета, но в различна степен. Въпреки че се спори за точната причина за тяхното появяване, повечето експерти са на мнение, че коликите са вследствие на газовете, които се образуват заради недоразвитата все още храносмилателна система на детето.

Заради тези газове бебето изпитва силна болка, почервенява, свива юмручета и плаче безутешно, понякога часове наред. Заради коликите страдат и родителите, защото се чувстват безсилни и не знаят как да успокоят детето си.

Бебетата, която са износени до термина, обикновено получават колики около 2-ата седмица след раждането, докато недоносените деца започват да страдат от тях по-късно – около 3-ия или 4-ия месец след раждането.

Въпреки че коликите отшумяват до няколко месеца (обикновено около 3-ия месец), трябва да направите и нещо на момента, за да намалите страданието на бебето – то се нуждае от вашата топлина и грижа, за да се справи по-лесно с коликите.

Затова днес ви даваме няколко съвета за това как да успокоите бебе, страдащо от колики. Не всички трикове работят при всяко бебе, но си струва да ги пробвате всичките, за да намерите точния за вашето дете.

Ето ги и съветите:

Повечето бебета с колики се успокояват, след като ги полюлеете, независимо дали са в люлката си, или в скута ви. Все пак може да пробвате различни начини на люлеене – в ръцете ви, на рамото ви и т.н., за да видите кои движения да успокояват вашето бебе. Препоръчва се и люлеенето, в което бебето е легнало по корем на едната ви ръка. Тази поза е известна като „тигър на дърво“ и обикновено дава добри резултати.

Гушкането също помага, защото бебето се успокоява в ръцете ви.

Освен да го държите на ръце, може да пробвате и да го завиете в топло одеялце.

Возенето в автомобил също помага при някои бебета. Разковничето е в ритмичните вибрации, които помагат на коремчето.

Нежният масаж на коремчето също е вариант. Трябва да масажирате коремчето по часовниковата стрелка в областта на дебелото черво.

Монотонните звуци или музиката могат да успокоят бебето с колики. Вие също може да му попеете.

Къпането с малко по-топла вода много се харесва на някои бебчета.

Много е важно бебето да пие бавно и да се оригва след всяко хранене.

Ако бебето ви има силни колики и се храни с бебешка формула, пробвайте да смените марката, може би друг продукт ще му понесе по-добре.

Кога трябва да потърсите лекар?

Съвсем нормално е бебето да започне да страда от колики, след като навърши 2 седмици, все пак се консултирайте с вашия педиатър, за да няма и друга причина за честия плач.

След това се пригответе бебето ви да плаче често, но ако забележите някой от следните симптоми, задължително отидете на лекар:

  • Ако бебето е отслабнало.
  • Ако бебето не ви позволява да го гушкате.
  • Ако бебето ви не иска да се храни.
  • Ако бебето продължава да плаче, въпреки че дълго време се опитвате да го успокоите.
  • Ако плачът на бебето ви е различен и по-настойчив, сякаш го боли по-силно.
  • Ако бебето ви има диария или кръв в изпражненията.
  • Ако бебето ви спи повече от обикновено или не иска да спи и е по-нервно.
  • Повръщане, температура, обриви и други притеснителни симптоми.