Нека не се лъжем – да бъдеш родител е трудно. Някои от вас може би се чувстват много уверени, в това което правят, но други – абсолютно изгубени. Докато спазвате всички графици за лягане, ставане, хранене, къпане замисляли ли сте се как родителите по света отглеждат децата си?

Предлагаме ви няколко съвета, в които можете да намерите нещо смислено за себе си или напротив – би ви шокирало.

Давайте на децата си същата храна, която консумирате вие

В страните, в които са модерни бързите храни – хамбургери, пържени картофи, паста или пица може да изглежда странно, че в други държави такива ястия не са позволени на масата – особено за децата (или се случва много рядко). Освен това много проучвания сочат, че идеята за отделно меню за малчуганите се отхвърля в доста страни по света. В Южна Корея например, децата от малки се учат да ядат всичко, което се сервира на масата. В ранна възраст започват да ядат зеленчуци, плодове и всякакви храни, които родителите им консумират. В България повечето родители процедират по същия начин и това е общоприетото виждане у нас.

Махнете памперсите рано

Ами ако се отървете много по-рано от бебешките пелени, за които постоянно трябва да мислите? В някои части на Китай и Индия родителите започват да правят опити с гърне преди 6-месечна възраст. В тези държави децата често се разхождат голи и ако се случи „инцидент“ на земята, не е голяма работа, защото все пак се учат. За страна като нашата това е нещо ново и необичайно.

Комуникация с децата

В Америка много родители започват да говорят на децата си късно, защото смятат, че те не разбират. Изследвания показват, че късното проговаряне не е нищо страшно за тях. Във Франция, от друга страна, говорят на бебетата си така, както биха разговаряли с възрастен.

Научете децата си да се справят без вас

В Израел родителите смятат, че децата им трябва да се научат да плуват рано. Идеята е, че колкото повече знания усвояват, толкова по-самостоятелни ще стават. В страни като Германия изпращат децата си на пролетни лагери, още когато са на три години и половина. Според тях това ще ги научи да се справят без мама и татко от ранна детска възраст. У нас това все още е невъзможно.

Не допускайте глезотии

Няма родител, който да не е изпадал в ситуация, в която детето се тръшка, глези се и иска нещо с истеричен плач. Италианците например, никога не позволяват такова поведение, защото за тях е недопустимо подобно държание и е изключено да получиш каквото и да било с такива сцени.

Децата трябва да имат задължения

В Централна Америка е често срещана практика да дават на децата задачи още в ранна възраст. Това им помага да бъдат етични и да носят отговорност към семейството. Хубаво е тези задължения да са приятни за вашия малчуган, за да не изпитва неприязън след това. У нас този подход не е особено разпространен.

Децата трябва да са навън

В повечето скандинавски страни децата са навън всеки ден, независимо какви са температурите. В Дания няма нищо странно да видиш бебета в колички, когато е най-студено. В Норвегия децата спят в количките си дори при минусови температури. Родителите в тази част на света вярват, че по този начин каляват децата си.

Не гледайте детето си в очите

Това може да се стори доста странен съвет на повече от половината свят, но в него се крият вярвания от хилядолетия. В Кения родителите не поглеждат децата си в очите, защото според тях очите дават сила. По тази логика бебето не трябва да усеща, че е по-силно от родителя, тъй като той трябва да владее ситуацията. Проучвания показват, че там децата растат с по-малко внимание от възрастните.